In+131+gebieden+70+procent+minder+stikstof
Nieuws

In 131 gebieden 70 procent minder stikstof

Rondom 131 natuurgebieden moet de stikstofuitstoot met 70 procent worden teruggedrongen. Dat schrijft het het kabinet in de notitie Nationaal Programma Landelijk Gebied.

De notitie geeft aan hoeveel de stikstofuitstoot in 2030 per gebied moet zijn verlaagd om de natuur voldoende te laten herstellen. Dit varieert van 12 procent in gebieden met weinig beperking tot 70 procent in gebieden rondom stikstofgevoelige Natura2000-gebieden.

De cijfers in de notitie betreffen modelberekeningen die richting moeten geven aan de gebiedsprocessen. Alle berekende reductiepercentages per gebied tellen bij elkaar op tot de landelijke doelstelling waarbij 74 procent van de Natura2000-gebieden in 2030 onder de kritische depositiewaarden (KDW) zit.

Provincies moeten nu vóór 1 juli 2023 duidelijk maken hoe zij de doelen gaan bereiken. Maatregelen die ze nemen kunnen gericht zijn op industrie, bouw, verkeer en landbouw. Omdat ammoniakemissie uit de landbouw de grootste veroorzaker is van stikstofneerslag, zal het grootste offer gevraagd worden van de veehouderij, verwacht het kabinet.

Ammoniak slaat relatief snel neer waardoor de veehouderij voor 41 procent verantwoordelijk is voor de totale stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden in Nederland. Bouw, industrie en verkeer produceren hoofdzakelijk NOx dat zich over een groter gebied verspreidt.

.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    20° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
Meer weer