Overkapping+houdt+kalveren+bij+Ekro+uit+de+zon
Nieuws

Overkapping houdt kalveren bij Ekro uit de zon

Geen felle zon die de temperatuur in de veewagen opstuwt en geen regen of wind tijdens het lossen van kalveren: met een nieuwe overkapping vóór de ontvangsthal wil Ekro het dierenwelzijn van de kalveren gedurende het ontvangst flink verbeteren.

De witte overkapping is niet te missen op het terrein achter de ontvangststal. Met een betonnen fundering, stalen spanten, zijkanten van hard kunststof en een stevig zeil als dak, kunnen vijf vrachtwagens met aanhanger uit de zon. De overkapping heeft een nok van 8 meter hoog en is 35 meter lang. “Er is niet zomaar even een ‘tent’ neergezet", vertelt Mario Wijngaarden, animal welfare officer bij VanDrie Group. "Dit is een belangrijke investering in beter welzijn. Het is straks koeler op hete dagen en er is ook extra beschutting als er ’s winters een gure wind staat.”

Een ander pluspunt is de ventilatie, merkt zijn collega Nick Rutenfrans op. De nok is deels open en er zijn ook ventilatiegaten in de zijkanten. Belangrijker nog is de gunstige luchtinstroom. Juist doordat er een lange overkapping is, stroomt de lucht beter de ontvangststal in. Rutenfrans: “We merken in de praktijk dat het door de overkapping nu koeler is in de ontvangststal.” Door de overkapping valt er ook geen zonlicht meer op het achterste deel van de ontvangststal, wat stress onder kalveren vermindert en de doorstroming bevordert.

Ekro heeft de overkapping bewust ruim opgezet zodat er altijd ruimte is voor vrachtwagens als de planning onverhoopt anders loopt. Als een vrachtwagen moet wachten, is er nu altijd een schaduwplek. Slachthal manager Eef Bouman ervaart dat de overkapping de eerste weken al zijn vruchten afwerpt. “Er is meer rust onder de kalveren omdat de zijkanten van de overkapping afgeschermd zijn. De dieren zien geen beweging om zich heen als ze richting de ontvangststal lopen.”

De nieuwe overkapping is een van de maatregelen die VanDrie Group genomen heeft om het dierenwelzijn te verbeteren. Daarnaast hanteert het bedrijf een warmweerprotocol vanaf 27 graden Celsius. Dit houdt in dat er bij deze temperatuur 10 procent minder kalveren op transport gaan en transporttijden vervroegd worden. “Maatwerk is soms lastig, maar dierenwelzijn staat voor ons voorop”, zegt Wijngaarden. Ook in de ontvangststal heeft Ekro extra ruimte gecreëerd zodat kalveren bij een langer verblijf meer vierkante meters tot hun beschikking hebben.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer