Stikstof+rondom+natuur+tot+80+procent+naar+beneden
Nieuws

Stikstof rondom natuur tot 80 procent naar beneden

Rondom de Gelderse Vallei en de Peel in Noord-Brabant moet de stikstofuitstoot met 70 tot 80 procent naar beneden, meldt NRC. Zulke reducties zijn onhaalbaar zonder op grote schaal boeren uit te kopen.

Volgens bronnen van de krant staan deze cijfers in een regiostrategie van het ministerie van LNV. Komende week bespreekt het kabinet het document in de ministerraad. Het artikel bevestigt signalen die de laatste dagen rondgaan dat er zulke extreme reducties worden verlangd dat niets anders meer mogelijk is dan grootschalige uitkoop van boeren.

LTO Nederland is laaiend over het voorstel. Mocht de brief vanuit het kabinet uiteindelijk de reductievoorstellen bevestigen dan is voor LTO de grens bereikt: “We zullen onder geen beding accepteren dat onze leden zo worden behandeld. Dit is voor landbouw, leefbaarheid en economische ontwikkeling in vele provincies funest.”

De belangenbehartiger hoopt op enig realiteitsbesef bij provinciebesturen die net als boeren in een onmogelijke positie worden gemanoeuvreerd. “Wij roepen provincies op tot stevig verzet tegen deze onmogelijke Haagse dictaten.” Provincies kunnen volgens LTO een voorbeeld nemen aan Overijssel. Deze provincie maakte gisteren bekend vanwege getreuzel van het ministerie zelf budget en beleid vrij te maken om PAS-melders te legaliseren.

Bart Kemp van Agractie ziet het voorgenomen beleid als resultaat van wat al langer smeult bij alle middenpartijen en linkse partijen: afscheid nemen van de intensieve veehouderij. Hij roept op in actie te komen (zie video hieronder).

Ook de agrarische jongeren maken zich zorgen over een mogelijke kaalslag van het platteland. Als het bericht van NRC op waarheid berust is de gebiedsgerichte aanpak van onderop ten einde. NAJK-Voorzitter Roy Meijer vertrouwt er op dat de provincies het proces in goede banen leiden en zo voorkomen dat gebieden leeg worden geveegd.

Provincies willen nog niet vooruit lopen op de gelekte voorstellen. Ze willen eerst de stukken van het ministerie afwachten.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer