Stikstofbeleid+is+om+te+janken
Columns

Stikstofbeleid is om te janken

Het stikstofbeleid is om te janken. Maar een cynisch glimlachje wil ik nog wel produceren vanwege de onkunde en het gestuntel op het ministerie van landbouw. Het is toch van de zotte dat er beleid gemaakt wordt op rekenmodellen waar geen touw aan vast te knopen is. Hebben we niets geleerd van de toeslagenaffaire? Ook daar werd gewerkt met modellen die frauderende mensen aan het licht moest brengen.

Nu worden er miljarden uitgegeven voor een zelf gecreëerd administratief probleem. Die natuur gaat natuurlijk niet beter worden als de veehouderij wordt gedecimeerd. Even vrolijk wordt die stikstof doorgeschoven naar grote aannemers die weer volop kunnen bouwen. Op papier rekenen we de stikstofcrisis recht zonder een landbouw, maar in ons kikkerlandje gaan we niet afkomen van een te grote stikstof neerslag op natuurgebieden. Daarvoor zijn de normen te streng en zijn er te veel natuurgebieden.

De praktijk zal over twintig jaar bewijzen dat het niets heeft uitgehaald. En wie is het volgende slachtoffer, vraag ik me af. De visserij? De transportwereld? En vervolgens kunstmestfabrieken en de olieindustrie? Dit is natuurlijk maar het begin. De groene lobby is twintig jaar geleden begonnen om via de rechter de landbouw een kopje kleiner te maken. Het heeft even geduurd, maar het lijkt het erop dat ze in de politiek medestanders gevonden hebben.

Gezond boerenverstand heeft het in Den Haag afgelegd tegen groene wensdenkers. Het ministerie van landbouw... Breek me de bek niet open: het ministerie tégen landbouw met een Groningse koekenbakker voorop. En een hulpje waarvan de naam me doet denken aan dat spreekwoord van de beste stuurlui…. Inderdaad, diegene die niet gehinderd wordt door kennis staat aan wal.

Onnozele mensen die er weinig verstand van hebben kun je deze klus het beste laten klaren. Drie jaar geleden bleef de Groningse koekenbakker op zijn kantoor toen een groep boeren aan de deur stond te rammelen. Nu toont hij weer weinig empathie. Een eigenschap die zijn hulpje van de VVD ook totaal ontbeert. Ze zijn op een missie. Een missie die is opgezet op de burelen van ngo’s en is ingekleurd door de wensdenkers in Den Haag.

En dan hebben die bewindslieden ook nog een hele dikke portemonnee. Daar word ik zo verdrietig van: geen geld voor jeugdzorg, ouderen, mensen in armoede en volop wachtlijsten in de zorg. Maar wel een woest aantrekkelijke regeling maken om een goed lopende bedrijfstak kapot te maken zodat de papieren administratie op orde komt. Ga je schamen. Het is schandelijk.

Zo’n bericht deze week dat de werkelijke stikstofemissie uit emissiearme stallen hoger ligt dan de vergunning aangeeft, wordt door media en ngo’s weer volledig geframed en uitgebuit. Een kenner weet dat het twee verschillende zaken zijn. Het één is niet met het ander te vergelijken. Als een koeienboer vanwege dierenwelzijn meer vierkante meters bouwt dan het systeem op de RAV-lijst, dan gaat die stal ook meer emissie produceren. Maar dit betekent niet dat die emissiearme vloer niet werkt.

Boeren voldoen wel aan de wetgeving maar de wetgeving klopt niet. We moeten daarom snel naar doelvoorschriften toe en waar mogelijk naar brongerichte staloplossingen. Immers als de emissie niet ontstaat, kan deze ook niet vervluchtigen. Als VVK steunen we een onderzoeksproject op een praktijkbedrijf naar brongerichte stalmaatregelen. De resultaten komen binnen enkele weken naar buiten. Wat blijkt: met brongerichte maatregelen kunnen we de ammoniakemissie met meer dan 50 procent terugdringen, geur met 70 procent en broeikasgassen met meer dan 80 procent. Het kan dus wel. Steun dit, zou ik tegen de overheden willen zeggen. Innoveer en de veehouderij lost het stikstofprobleem op.

Maar nee, hardwerkende boeren die zorgen voor veel toegevoegde waarde in onze maatschappij worden geofferd. Daarentegen laten we op voorhand meer kansarme groepen mensen massaal binnenkomen. Mij klinkt dat niet logisch. Natuurlijk moeten we goed zorgen voor onze medemensen in nood, maar het één kan ik niet rijmen met het ander. Als dat de manier van denken is, gaat Nederland naar de klote. Landbouw weg en industrieterreinen als blokkendozen terugbouwen. Wat zal Nederland mooi worden.

Ik huiver bij de gedachte hoe Nederland op het moment bestuurd wordt. We zijn echt met flauwekul bezig hier in ons kikkerlandje. Alstublieft wordt wakker mensen.

Misschien heb ik vandaag de bokkenpruik op en laat ik mijn gevoel te veel spreken. Maar wat wil je met zo’n notitie van het kabinet die je bestaansrecht wegvaagt. Ik hoop dat de maatschappij de politiek tot inkeer brengt. Hopelijk krijgen we dan weer een minister vóór landbouw.

Hans Luijerink
Voorzitter VVK

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer