Stem+op+het+beste+idee+van+2020%21
Nieuws

Stem op het beste idee van 2020!

Vakblad De Kalverhouder organiseert dit jaar weer het Beste Idee: een wedstrijd waarin de redactie op zoek gaat naar de innovatie die lezers van het blad en deze website het meest aanspreekt.

Er kan gestemd worden tot en met woensdag 23 december 2020. Op donderdag 24 december wordt de winnaar bekend gemaakt. Het idee met de meeste stemmen wint de competitie en ontvangt een mooi aandenken. Stemmen kan via deze link. De nominaties zijn:

Biologisch luchtfilter van JW Espo
Jan Waayer startte vijftien jaar geleden met de ontwikkeling van een biologisch luchtfilter waarin enzymen de ammoniak uit stallucht ‘opeten’ en omzetten in onschadelijke stoffen. Het biobed verwijdert ook veel stank en werkt nagenoeg zonder spuiwater. Dit jaar is het hem gelukt om zijn innovatie op de RAV-lijst te krijgen. Het luchtfilter bestaat uit een bak met houtsnippers. Onder de laag snippers zit een lattenbodem dat zodanig is geconstrueerd dat het de lucht gelijkwaardig verdeelt en zorgt voor zo weinig mogelijk weerstand. Hier wordt ook het grove stof afgevangen. Bovenop het lattenrek ligt een laag van 50 centimeter snippers. Eerst een laag grof wortelhout, daar bovenop een laag grove boomhoutsnippers en een toplaag van fijne snippers. Hier wordt de vuile stallucht doorheen geblazen en gezuiverd.


Biologisch luchtfilter.......................................... Medos medicijndosering

Medos medicijndosering van Woutech
Woutech Machines heeft een optie voor zijn machines ontwikkeld waarmee gemakkelijk individueel medicijnen gedoseerd kunnen worden zonder residu in de leidingen achter te laten. Alleen kalveren die het nodig hebben krijgen het medicijn, de rest niet. Deze manier van medicijndosering helpt daarmee resistentievorming tegengaan. Als een kalf ziek is, en daardoor bijvoorbeeld minder melk krijgt, blijft de hoeveelheid medicijnen op peil zodat het dier toch voldoende binnenkrijgt om beter te worden. Uiteraard is ook gedacht aan een oplossing waardoor de vloeistof niet bezinkt in de tank. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de Mobidos. De doseringen worden dan per hok geregistreerd, gecontroleerd en automatisch afgegeven.

Vlees van de Kalverhouder, Roemburg/Van Dronkelaar
Wat kunnen we doen om consumenten in Nederland meer kalfsvlees te laten eten? Dat was de aanleiding voor de kalverhouders William van Roemburg en Erik van Dronkelaar om met hun concept Vlees van de Kalverhouder te starten. Kalverhouders in Nederland spelen een centrale rol bij de afzet. Door het inrichten van een verkooppunt met diepvriezer, kunnen zij via hun eigen lokale netwerk kalfsvlees aan de man brengen en er ook nog een zakcentje aan overhouden. Het lokaal afzetten van kalfsvlees draagt tevens bij aan de license to produce van de kalverhouderij in Nederland. Een website (www.vleesvandekalverhouder.nl) brengt vraag en aanbod bij elkaar. Kalverhouders kunnen zich daar aanmelden om kalfsvleespakketten in te kopen en consumenten kunnen zien waar kalfsvlees in Nederland te koop is. Vlees van de Kalverhouder stelt de pakketten samen en regelt het transport van de vleespakketten naar het verkooppunt bij de kalverhouder thuis.


Vlees van de Kalverhouder.......................................Houten laadvlonder

Houten laadvlonder van Ben van der Meer
Kalverhouder Ben van der Meer uit Doornspijk heeft een vlonder ontwikkeld die het laden van kalveren vereenvoudigt. Kalveren verlaten sneller uit zichzelf het hok waardoor het laden vlotter gaat en kalveren minder stress ervaren. De vlonder is van hetzelfde materiaal als het kalverrooster in de stal. Doordat de vlonder opklapbaar is, is deze makkelijk verplaatsbaar naar andere hokken. De scharnierende vlonder kan met een lier omhoog gedraaid worden zodat beide roosterelementen op hun kant staan en weinig ruimte innemen. Met de palletwagen is de vlonder vervolgens eenvoudig te verrijden naar een ander hok of een andere stal. De kalverhouder merkt dat het laden van een wagen kalveren gemiddeld tien minuten sneller gebeurt en dat de dieren minder stress ervaren.

BestWatt Totaaloplossing, BestWatt
De combinatie van zonnepanelen, windenergie en energieopslag kan een ideale combinatie zijn voor kalverhouders om 100 procent zelfvoorzienend te zijn in de energievoorziening. Windmolens leveren vooral in de nacht en in de winter energie, zonnepanelen in de zomer en overdag. Door de opgewekte energie op te slaan, gebruiken kalverhouders de energie op het moment dat ze het nodig hebben. Omdat de meeste kalverbedrijven 24/7 een energievraag hebben via ventilatoren met daar bovenop piekbelastingen in de ochtend en avond (opwarmen van de melk) vullen zon- en windenergie elkaar aan. Waait het ’s nachts hard, dan kan de energie alvast gebruikt worden om het water van de ochtendvoedering op te warmen. Schijnt de zon in het voorjaar uitbundig, dan kan het water van de avondvoedering opgewarmd worden. Het voorraadvat van het water werkt zo als een accu.


BestWatt Totaaloplossing


Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer