%26lsquo%3BGeen+enkele+organisatie+is+volmaakt%26rsquo%3B
Nieuws

‘Geen enkele organisatie is volmaakt’

Willeam Schoonhoven is niet alleen rosékalverhouder in Beemte-Broekland (Gld). Als fanatiek lid van Farmers Defence Force (FDF) trommelt hij ook boeren op om met trekkers naar Den Haag te gaan en is hij woordvoerder namens boze boeren, zoals deze zomer op het plein voor het gemeentehuis in Apeldoorn. Wat drijft hem en wat levert zijn inzet de boeren op? Een interview.

Waarom ben je actief bij FDF?
“Jarenlang heb ik van dichtbij meegemaakt hoe het werkt tussen boeren en overheid. Eerst als adviseur bij ForFarmers, daarna heb ik acht jaar in LTO-vakgroep meegedraaid. We zijn al dertig jaar met de overheid in gesprek, maar er komen alleen maar meer regels bij en we krijgen er niks voor terug. Het enige dat de overheid wil is inkrimping van de veestapel. Daar worden dan allerlei stikstofmaatregelen bijgehaald die voor ons lastig zijn om in te vullen, maar die schijnbaar niet gelden voor biomassacentrales en luchthavens. We worden gewoon voor de gek gehouden. Dat idee leeft ook bij FDF en mag daar gezegd worden. We nemen geen blad voor de mond. Daarom voel ik me daar thuis.”

FDF is redelijk extreem in zijn uitingen, terwijl volgens mij de oplossing altijd ergens in het midden ligt. Hoe ga je daar mee om?
“Ik ben het met je eens. Met alleen de straat op gaan, kom je niet bij elkaar. In gesprekken moet je er uit komen. Ik ben ook geen radicale FDF’er, maar vind wel dat de belangenbehartiging beter kan. Hoe de POV functioneert is wel iets zoals ik het voor alle sectoren zie. Dat je één groep vertegenwoordigt en op komt voor de belangen van die groep. Samen met andere sectoren en stakeholders kun je dan overleggen over bepaalde onderwerpen. Daarnaast heb je een soort Landbouwcollectief nodig waarin je als één blok opereert naar Den Haag voor onderwerpen die iedereen aangaan.”

Wat heeft FDF bereikt?
“Op het moment dat FDF aan de bel trekt, worden veel andere partijen wakker. Dat is zeker een positieve ontwikkeling.”

In je eigen gemeente ben je ook geconfronteerd met een gemeentebestuur dat plots de intensieve veehouderij wil uitfaseren. Je werd zelfs gebombardeerd tot woordvoerder.
“Die motie in de gemeenteraad in Apeldoorn kwam uit de lucht vallen. Tot de avond vóór de stemming had geen enkele veehouder er van gehoord. We werden getipt door een buitenstaander die vond dat wij hier ook van op de hoogte moesten zijn. Dit zegt natuurlijk veel, ook over de belangenbehartiging. Met één appje kwamen dertig boeren met trekkers opdraven op het plein voor het gemeentehuis. De burgemeester heeft onze brief voorgelezen tijdens de raadsvergadering. Het protest heeft goed uitgepakt. We zijn in gesprek met elkaar.”

Is het een groot voordeel dat boeren na 1 oktober 2019 meer verenigd zijn?
“Na de inval op het varkensbedrijf in Boxtel is Farmers Defence Force ontstaan en zijn appgroepen opgericht. In onze regio zijn er twee appgroepen waarin boeren zitten van Zwolle tot Arnhem en van de IJssel tot aan de Veluwe. Boeren voelen zich veiliger en mondiger. Ze voelen zich niet meer alleen. Als er stront aan de knikker is, of een diefstal op je erf, staan er zo dertig man op de stoep. Er is veel bereidwilligheid onder boeren.”

Lees het volledige interview met Willeam Schoonhoven in De Kalverhouder die zaterdag 12 december 2020 verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer