
'We hebben te maken met een fragiel evenwicht'
Wanneer ik begin augustus naar de gewassen kijk, lijkt het er allemaal super goed bij te staan. Er is hier in Twente voldoende water gevallen. Onze collega-melkveehouders hebben ook allemaal een grote glimlach op hun gezicht.
De post omzet en aanwas op hun bedrijven is nog nooit zo hoog geweest. “Ik kan leven van de opbrengst van de kalveren”, hoorde ik een melkveehouder zeggen, en een opbrengst voor een slachtkoe van meer dan 2.000 euro is ook behoorlijk uniek. Eigenlijk is dat prachtig mooi dat het kalf een goede opbrengst heeft. Dit betekent dat er een groot stuk van de marge van de kalverhouderij bij de melkveehouderij terechtkomt. Zo hoort het ook, als je niet weet van delen, kun je ook niet nemen, was ooit een wijze les van een koopman.
Een mooie bijkomstigheid is de kwaliteit van de kalveren. Die is ook een stuk beter. Natuurlijk speelt het jaargetijde een positieve rol en lijken de problemen met blauwtong verleden tijd. Maar als de kalveren zo duur zijn als nu, worden ze bijna met fluwelen handschoenen verzorgd. De portemonnee zal zeker invloed hebben, geld stuurt.
Hiermee is de kalverhouderij ook weer meteen belangrijk voor de melkveehouderij. Deze ongekende prijzen van 550 euro voor een zwartbont kalf tot 850 euro voor een vleestypische, kun je als melkveehouder alleen maar ontvangen als er een goede vermarkting van het eindproduct kalfs- of rundvlees is. Van de andere kant zit hier een groot zorgpunt. De kostprijs voor blank kalfsvlees gaat naar 8 euro en voor rosé en rundvlees is dat 7 euro. Dat zijn wel pittige prijzen die uiteindelijk door de consument opgehoest moeten worden, terwijl ze nu 9 procent btw betalen en in de toekomst misschien wel 21 procent.
Het is natuurlijk ook dringen geblazen op de inkoopmarkt van nuchtere kalveren de laatste weken. Door blauwtong van een jaar geleden is er een gat in het afkalfpatroon ontstaan en waren er extreem weinig kalveren op de markt. Er komen de komende weken gelukkig veel kalveren aan en dat zal de prijs drukken. Voor ons moet echter nog blijken of wij volgend voorjaar/zomer een acceptabele vleesprijs krijgen voor de dure dieren die we nu hebben opgezet.
Er gaat steeds meer geld zitten in de levende have
Er komen sowieso gewoon veel minder kalveren op de markt. Door de krimp in het aantal melkkoeien, niet alleen in Nederland maar in heel Europa, wordt de basisgrondstof voor onze bedrijven ook minder. Eigenlijk is deze trend op wereldniveau gaande. Schaarste zorgt er wel voor dat er overal in de keten geld verdiend kan worden. Het is daarom extra jammer dat de politiek in zowel Nederland als de EU de lust om te boeren op de proefstelt. Steeds meer boeren geven er de brui aan en dat is meer dan jammer.
Dat de hoge prijzen van rund en kalfsvlees gepaard zal gaan met vraaguitval aan de consumentenzijde, lijkt me duidelijk. Maar hoeveel dit is, durf ik niet te voorspellen. De hoge prijzen maken het ondernemen wel steeds risicovoller. Er gaat steeds meer geld zitten in de levende have. Met dierziekten in onze buurlanden en een fragiel evenwicht tussen wereldmachten, leidt dit weleens tot een slapeloze nacht.
Van de andere kant moeten we deze tijd ook koesteren, prijzen en marges zijn goed, de gewassen doen het goed en het belangrijkste: onze gezinsleden zijn allemaal goed gezond en goed te pas. Uiteindelijk heb je op de opbrengstprijzen en geopolitieke ontwikkelingen geen invloed. Dus we moeten ons focussen op waar we wél invloed op hebben en genieten van het moment!
Hans Luijerink
Voorzitter VVK
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland