Plan+kenniscentrum+kalverhouderij+positief+ontvangen
Nieuws

Plan kenniscentrum kalverhouderij positief ontvangen

Het plan om in Barneveld te komen tot een kenniscentrum voor de kalverhouderij is door de raadscommissie Bestuur van de gemeente Barneveld goed ontvangen.

Dinsdagavond 10 mei hebben Wim Brouwer (kalverhouder en voorzitter LTO Gelderse Vallei), Henriëtte Rozendaal (kalverhouder en kennismakelaar) en Gerard van Beek (G. van Beek en Zn) hiervoor gepleit tijdens een speciale vergadering met deze commissie.

Het plan om te komen tot een expertisecentrum is op verzoek van de gemeente Barneveld eind 2021 opgesteld na een brede dialoog met de kalversector in de regio. Knelpunten, uitdagingen en kansen zijn in kaart gebracht.

Wim Brouwer wees in zijn inspreektijd op het belang van innovatie in de toekomst van de kalversector, de economische impact van de sector in de regio Barneveld en het perspectief dat nodig is voor jonge ondernemers.

Henriëtte Rozendaal ging in op de kennisoverdracht en de rol die een onafhankelijk expertisecentrum zou kunnen spelen in het begeleiden van innovaties en het bevorderen van samenwerking tussen melkvee- en kalverhouderij.

Gerard van Beek werkt met zijn bedrijf intensief aan innovaties voor de kalversector en benadrukt het belang van een meewerkende en meedenkende gemeente hierin.

Vanuit de partijen in de gemeenteraad was er tevredenheid over de verantwoordelijkheid die de sector op zich neemt. Er waren ook kritische vragen, onder andere over het aandeel export van kalfsvlees, de transparantie richting consument en de borging van het plan van aanpak, ofwel: zaken die in het plan beschreven staan, moeten ook daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden.

De regionale kalversector is nu zelf weer aan zet om gesteund door een kwartiermaker de voorstellen voor een expertisecentrum verder uit te werken.

Foto: Gerard van Beek, Henriëtte Rozendaal, Wim Brouwer (vlnr) tijdens het inspreken.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer