Mengvoerbedrijf+ziet+oorlog+terug+in+resultaten
Nieuws

Mengvoerbedrijf ziet oorlog terug in resultaten

Mengvoerbedrijf ForFarmers heeft het afgelopen kwartaal een fors lagere berekende winst gerealiseerd.

De ebita (brutowinst vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen) is in het eerste kwartaal bijna gehalveerd (-47,2%). Dit komt vooral door de krappe beschikbaarheid van grondstoffen en daardoor hogere kosten die niet allemaal in de keten doorberekend kunnen worden.

Naast hogere inkoopkosten, zijn ook de aanvoerkosten, productiekosten en transportkosten naar de boer fors hoger door stijgende energieprijzen. ForFarmers laat weten dat de prijsstijgingen als gevolg van de oorlog groter zijn dan verwacht. Wel ziet het bedrijf ‘enige beweging’ in de keten om de consument mee te laten betalen voor de hogere kosten.

De afzet van het volume mengvoer daalde in het eerste kwartaal met 8,2 procent. Het totale afzetvolume (inclusief grondstoffen) lag 7,3 procent lager. Krimpende afzet is in alle landen waar ForFarmers actief is merkbaar, behalve in Polen.

De daling van de afzet was het grootst in de varkenssector, onder meer door de krimp van de varkensstapel in Nederland als gevolg van de sanering in de varkenshouderij en het verlies van een grote varkensklant in het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland is een fors aantal varkenshouders gestopt vanwege de extreem lage varkensprijzen.

Volumes in de pluimveesector daalden ook. In sommige landen waren pluimveehouders terughoudend in het vullen van hun stallen met nieuwe kuikens vanwege de te hoge grondstofkosten. Het succes van het Beter Leven keurmerk in Nederland heeft daarnaast het neveneffect dat minder dieren gehouden kunnen worden op dezelfde oppervlakte. Dit drukt de afzet. In Polen groeide de afzet doordat het herstel van de pluimveesector zich daar doorzette.

De afzet aan veehouders in de herkauwerssector was net lager dan een jaar eerder.

ForFarmers verwacht in de zomer meer te communiceren over de te volgen strategie na de benoeming van de nieuwe CEO Chris Deen. De topman komt over van fritesconcern Aviko en volgt huidig CEO Yoram Knoop op.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer