Agroscoopbokaal+voor+ros%3Fkalverhouders+Peerden
Nieuws

Agroscoopbokaal voor ros?kalverhouders Peerden

Rosékalverhouders Johan en Mark Peerden uit Ulicoten (NBr) zijn de winnaars van de Agroscoopbokaal 2022. Deze jaarlijkse prijs van ForFarmers krijgen ze voor het ondernemerschap dat ze de laatste jaren aan de dag hebben gelegd.

Tijdens de coronacrisis switchten de ondernemers van het houden van kalveren op contract naar het houden van kalveren voor eigen rekening.

Sinds 2009 houdt de familie Peerden kalveren. Wat begon met een stal van achthonderd rosés naast melkvee en varkens is intussen uitgegroeid naar een volledig kalverbedrijf met 1.500 rosés.

Een deel van de geproduceerde mest wordt gebruikt voor de bemesting van de volveldse groente die zij ook zelf verbouwen. Een ander deel gebruiken ze voor de productie van het ruwvoer van de kalveren. Het overschot gaat de vergister in. Tweehonderd huishoudens worden hiermee van groen gas voorzien. Daarnaast produceren de zonnepanelen op de stal stroom voor 230 huishoudens.

De ondernemers laten niets aan het toeval over. Diergezondheid staat op het bedrijf voorop. Kalveren met gezondheidsproblemen worden apart gezet in een ruimte waar ze de tijd krijgen om te herstellen. “Door alert te zijn en direct actie te ondernemen is de kans op een goed herstel vele malen groter”, vertelt Mark.

De kalverhouder werkt ook aan zijn eigen ontwikkeling en volgt onder meer de gezondheids e-learning Eveal. Mark: “Ik vind het belangrijk om mijn kennis verder te ontwikkelen. Er valt altijd wat te verbeteren. Met de opgedane kennis kunnen wij op het gebied van dierenwelzijn weer een stapje vooruit zetten.”

Voor een gezonde groei van de kalveren krijgt het bedrijf hulp van vleesveespecialist Bert van Cleef van ForFarmers. Het merendeel van het voer komt als losse grondstof met volle vrachten op het bedrijf zonder tussenkomst van de fabriek. De eigen geteelde mais wordt aangevuld met tarwe, raap, maismeel, bierbostel, aardappelsnippers en een kernvoer.

Dankzij de grote opslagcapaciteit, voersnelheid en eigen faciliteiten om het voer te mengen, kunnen de ondernemers met een uitgebreid voerpakket werken en daardoor de voerkosten laag houden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer