Kritische+kostprijs+rijst+de+pan+uit
Nieuws

Kritische kostprijs rijst de pan uit

Door de stijgende nuka-prijs en de hoge voerkosten gaat de kritische kostprijs met sprongen omhoog.

De kritische opbrengstprijs is de prijs van alle toegerekende kosten, zoals nuka, voer, gezondheid, gas, water, licht en mestafzet. Blanke kalveren die vorige week (week 21) zijn opgezet, moeten in november minimaal 4,80 opbrengen om de toegerekende kosten af te dekken. Daar komen de vaste kosten van gemiddeld 40 cent per kilogram kalf nog bij. Een prijs van ver boven de 5 euro is dus noodzakelijk om alle kosten betaald te krijgen.

Bij jong rosé ligt de kritische kostprijs voor kalveren die in december geleverd worden op ongeveer 3,45 euro per kg en bij oud rosé (levering januari/februari) op 3,40. Jonge rosés moeten in december minimaal 3,85 opbrengen. De oude rosés moeten begin volgend jaar minimaal 3,80 euro per kg opbrengen. Dit laatste lijkt haast onmogelijk. Alleen in maart 2018 is dit prijsniveau voor oud rosé ooit gehaald. Jong rosé heeft vaker een prijs van tegen de 4 euro per kg gehaald.

Kalverhouders die hun kalveren onder de acht maanden afleveren, hebben weinig tot geen speelruimte bij het bepalen van de afleverweek: de leeftijd van de kalveren bepaalt in grote mate wanneer de dieren naar het slachthuis gaan. Deze vaste wetmatigheid houdt in dat de nuka-prijs bij opzet van de kalveren én de vleesprijs bij afleveren, een grote invloed hebben op het uiteindelijke rendement. De stijgende voerkosten maken het dit jaar nog lastiger om aan een duur koppel kalveren geld over te houden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 7°
    10 %
  • Vrijdag
    20° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer