Vleestax+niet+effectief
Nieuws

Vleestax niet effectief

Uit onderzoek dat adviesbureau EY in opdracht van de minister van LNV deed, blijkt dat de milieu- en dierenwelzijnsdoelen niet gehaald worden met een vleesbelasting. In een brief aan informateur Mariëtte Hamer wijzen vlees- en veehouderijorganisaties de invoering van een vleestax daarom af.

Een belasting op vleesproducten blijkt niet effectief, niet uitvoerbaar en soms zelfs contraproductief. Bovendien zou deze nieuwe, extra belasting heel ingewikkeld worden, moeilijk te handhaven zijn en leiden tot een onnodig zware administratieve lastendruk voor mkb-bedrijven. Daardoor komt het voortbestaan van honderden slagers op de tocht te staan.

Diverse politieke partijen in de Tweede Kamer (PvdD, Groen Links, D’66 en de ChristenUnie) zijn voorstander van het invoeren van een vleesbelasting. Die belasting zou moeten leiden tot een beter milieu en beter dierenwelzijn. De genoemde politieke partijen willen de vleesbelasting bovendien gebruiken om de veestapel te verkleinen en meer mensen te laten overstappen naar een vegetarisch of veganistisch dieet. Uit recent onderzoek door bureau 6T blijkt een ruime meerderheid van de maatschappij voor het behoud van de boeren in Nederland te zijn en eet 95 procent van de Nederlanders vlees. Blijkens datzelfde onderzoek is er onvoldoende draagvlak voor een vleesbelasting.

Volgens de organisaties voegt een vleesbelasting niets toe aan de duurzaamheidsverbeteringen die de Nederlandse veehouderij en vleessector al hebben ingezet. Op dit moment is er al extra duurzaam vlees verkrijgbaar. Een vleesbelasting zou een tegenovergesteld effect hebben. Die meerprijs als gevolg van de belasting zou niet naar de boer als beloning gaan voor zijn inspanningen voor een beter dierenwelzijn en een beter milieu, maar naar de overheid. En in de supermarkt zou Nederlands vlees nog meer verdrongen worden door goedkoper vlees dat in het buitenland – vaak met een slechter dierenwelzijn - met meer milieubelasting geproduceerd wordt.

Een discussie over een vleesbelasting kan daarom alleen in Europees verband gevoerd worden, vinden de partijen in de vleesketen. Wel onderschrijven ze het maatschappelijke belang van verdere verduurzaming. Hiervoor zijn in de vleessectoren al verschillende initiatieven in gang gezet. Voor een duurzame toekomst zijn verdere stappen noodzakelijk. De Nederlandse vleessector ondersteunt daarom de ambities van de Europese Green Deal en de Europese Farm-to-Fork-strategie.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer