12+kg+hoger+karkasgewicht+levert+Agroscoopbokaal+op
Nieuws

12 kg hoger karkasgewicht levert Agroscoopbokaal op

Familie Hag uit Haaksbergen (Ov) heeft de Agrosoopbokaal gewonnen in de categorie vleesvee. Het rosébedrijf wist in vier jaar tijd het gemiddeld karkasgewicht van de kalveren met 12 kilogram te verhogen.

“Dergelijke technische prestaties realiseren, ondanks de situatie in de huidige kalfsvleesmarkt, is echt iets om trots op te zijn” zegt adviseur Dick Kampert van mengvoerbedrijf ForFarmers. De kalveren groeiden het afgelopen jaar gemiddeld 1.280 gram per dag met een aflevergewicht van gemiddeld ruim 182 kilo per kalf.

Erik en Jolanda Hag houden samen met hun zoon Twan 750 opfokrosés en 930 afmestrosés (jong rosé). De vrije mesters willen technisch top draaien en kijken kritisch naar de voerkosten. Het is volgens Erik de sport om steeds een hoger aflevergewicht te realiseren waarbij ze niet bang zijn voor het uitproberen van nieuwe dingen.

Zo heeft de familie Hag de laatste jaren het rantsoen anders in elkaar gestoken. Twan: "Eerst voerden we veel zetmeel. De kalveren groeiden daardoor in het begin hard, maar zijn al vroeg verzadigd." Nu zetten de rosékalverhouders de losse grondstoffen, mais en krachtvoer anders in. Twan: "We zijn altijd op zoek naar methodes om een tandje beter te presteren."

Kampert constateert dat de ondernemers vooral de basisdingen goed doen. Dat betekent consequent en secuur werken en altijd op vaste tijdstippen voeren in een 'schoon bord'. ForFarmers, en de biologische voertak Reudink, organiseren sinds 2015 jaarlijks de uitreiking van de Agroscoopbokaal om stil te staan bij de technische prestaties en het vakmanschap van ondernemers.

Foto (vlnr): Robert van der Aa, directeur Herkauwers bij ForFarmers, Twan, Jolanda, Erik, Jo en Jan Hag en vleesveespecialist Dick Kampert.




Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer