Geleidelijkheid+cruciaal+bij+verduurzaming+kalversector
Nieuws

Geleidelijkheid cruciaal bij verduurzaming kalversector

Verduurzaming van de kalversector kan alleen volgens de weg van de geleidelijkheid. Dat stelt Marijke Everts van VanDrie Group, tijdens een online bijeenkomst van het NAJK.

“Het moet betaalbaar blijven: leven en werken op de boerderij gaan samen.” Everts constateert dat er relatief weinig boerderijen zijn met een opvolger. Stabiele wet- en regelgeving is nodig om de kansen op bedrijfsovername te vergroten. Ze is daarom geen voorstander van het opnieuw wijzigen van de stikstofwet.

In de komende tien jaar ziet de director corporate affairs van VanDrie Group de sector iets kleiner worden en gaan transporten over lange afstanden (Baltische Staten en Ierland) afgebouwd worden richting 2030. Ook verwacht ze dat kalveren in de loop van de komende jaren 28 dagen op het melkveebedrijf blijven in plaats van de huidige veertien. Daarnaast voorziet ze dat kalverhouders brongerichte maatregelen nemen om de stalemissies integraal te reduceren.

Everts denkt niet dat de sector de kant op gaat van de scenariostudies die het ministerie van LNV onlangs heeft gepubliceerd. Het zijn volgens haar prachtige droombeelden die niets te maken hebben met hoe de sector ingericht is. “Ik vind dat ridicuul. Het is geen stimulering om op die manier verder te gaan. Er zijn wel dingen uit te halen, maar de scenariostudies zijn geen blauwdruk van de toekomst.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 7°
    10 %
  • Vrijdag
    20° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer