Niet+iedereen+blij+met+stikstofvoorstel
Nieuws

Niet iedereen blij met stikstofvoorstel

Hoewel meerdere politieke partijen het stikstofvoorstel van werkgeversorganisaties (waaronder LTO Nederland) en natuurorganisaties toejuichen, is niet iedereen positief. FDF-voorman Mark van den Oever, Jan Cees Vogelaar en de BoerBurgerBeweging (BBB) laten weten niet achter de nieuwe plannen te staan.

Van den Oever stoort zich vooral aan de hoge stikstofreductie in het plan. De zes organisaties (naast LTO zijn dat Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland) willen in 2030 een stikstofreductie realiseren van 40 procent. In de huidige stikstofwet wordt gesproken over 26 procent stikstofreductie. Als het aan Van den Oever ligt wordt de extra stikstofreductie door LTO-leden opgehoest en niet door FDF-leden.

Jan Cees Vogelaar, vanuit Mesdagfonds betrokken bij het stikstofdossier, ziet weinig juridische zekerheden voor boeren. Bestaande vergunningen blijven daardoor onder vuur liggen van organisaties zoals MOB, laat hij op Prikkebord weten. Voor PAS-melders is niets geregeld waardoor vergunningverlening nog langer op zich laat wachten. Ook wordt er volgens hem geen kritische noot gekraakt over de kritische depositiewaarden en de gebruikte rekenmodellen: "Net als eerder bij het Landbouwcollectief gaat de overheid shoppen in het plan, komen er wel maatregelen met veel minder geld en is er geen juridische houdbaarheid van vergunningen."

Ook de BoerBurgerBeweging laat weten verbijsterd te zijn over het plan. Hoofdzakelijk omdat het niet onderbouwd is en de effecten niet zijn doorgerekend terwijl dit wel enorme gevolgen heeft voor het bestaansrecht van boeren en het waarborgen van voedselzekerheid. Volgens Tweede Kamerlid Caroline van der Plas zal het plan een forse reductie van het aantal boerenbedrijven gaan betekenen met in hun kielzog loonwerkers, dierenartsen, stallenbouwers, machinefabrikanten, veevoerfabrikanten, slachterijen en voedsel verwerkende bedrijven.

BoerBurgerBeweging maakt zich daarnaast zorgen over de gevolgen van de groene ruimte in Nederland. “De vrijkomende groene ruimte zal in rap tempo worden ingeruild voor grijs: industrie, mega-zonneparken en aaneengeregen steden waar mensen anoniem naast elkaar wonen.” Volgens de BoerBurgerBeweging moet de overheid inzetten op het behoud van de goede boeren die voedsel produceren met de kleinste impact op natuur, milieu en biodiversiteit. Er moet daarom meer aandacht zijn voor innovatieve systemen om stikstof te reduceren in plaats van de beste boeren uit Nederland weg te jagen, aldus BBB.

Het merendeel van de politieke partijen laat weten positief te zijn over het feit dat de organisaties gezamenlijk een stap voorwaarts zetten en aan een oplossing werken. Ze zijn vooral benieuwd naar de onderbouwing. Demissionair minister Carola Schouten laat het stikstofplan doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer