Boeren%2C+ondernemers+en+natuurbeheerders+doen+stikstofvoorstel
Nieuws

Boeren, ondernemers en natuurbeheerders doen stikstofvoorstel

LTO Nederland, VNO-NCW, MKB Nederland, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en Bouwend Nederland doen een baanbrekend voorstel om uit de stikstofcrisis te komen.

Volgens LTO-voorzitter Sjaak van der Tak heeft de agrarische sector dringend een duurzaam toekomstperspectief nodig. Het plan voorziet in een versnelde afbouw van de stikstofuitstoot en ruime financiële middelen voor de agrarische sector om dit te bewerkstelligen.

In het voorstel moet de stikstofuitstoot in 2035 met 50 verminderd zijn. Om dit te bereiken vraagt LTO 6 miljard euro voor innovaties op het boerenerf, 5 miljard euro voor het vrijwillig verplaatsen of uitkopen van piekbelasters en 3 miljard euro voor langjarige contracten voor agrarisch natuurbeheer, natuurinclusieve landbouw en een betere waterhuishouding. Op deze manier is tot 2030 een versnelde stikstofreductie van 40 procent mogelijk in plaats van 26 procent. De stap naar een verdere reductie in 2035 wordt daardoor minder groot.

De innovaties op het erf gaan wat LTO betreft verder dan het scheiden van urine en faeces bij de bron. Ook een andere mestaanwending, minder eiwit voeren, meer weidegang en extensivering moet de stikstofuitstoot terugbrengen. In het voorstel van de partijen maakt de boer zelf de keuze voor de innovatie die bij de eigen bedrijfsvoering past. Ook wil LTO dat er betrouwbare metingen worden gedaan naar de uitstoot van stikstof. Uit een analyse van CLM blijkt dat het binnen twee tot drie jaar technisch haalbaar is om op bedrijfsniveau met sensoren de ammoniakemissie te meten. Zo kunnen agrarische bedrijven zich ontwikkelen en tegelijkertijd de druk op de natuur verlagen.

Het plan van de initiatiefnemers is bedoeld voor het huidige en toekomstige kabinet. Vanavond organiseert LTO een webinar over het voorstel waarin voorzitter Sjaak van der Tak leden bijpraat.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer