Schouten+wil+levende+export+buiten+EU+beperken
Nieuws

Schouten wil levende export buiten EU beperken

LNV-minister Carola Schouten wil binnen de EU overleg over het beperken van export van levend vee naar landen buiten de EU.

Nederland exporteert zelf geen dieren naar slachthuizen buiten de EU, maar Nederlandse dieren kunnen wel via andere EU-landen op lokale markten en slachthuizen buiten de EU terechtkomen.

Daarom moet de levende export naar landen buiten de EU nader op Europees niveau worden besproken, stelt de bewindsvrouw. Haar inzet is om levende export zoveel mogelijk te beperken. Dit vraagstuk wordt ook meegenomen in de huidige Europese Parlementaire enquête over diertransporten en ik zie uit naar de uitkomsten hiervan.

De afgelopen jaren heeft Schouten op Europees niveau al verschillende keren gepleit voor karkasvervoer en vervoer van sperma in plaats van levende dieren. Recent heeft ze vanwege twijfels over rustplaatsen, besloten dat er geen exporten vanuit Nederland mogen plaatsvinden als hiervoor een rustplaats buiten de EU nodig is.

Leden van de D66-fractie wijzen de minister er op dat het Verenigd Koninkrijk het eerste land in Europa is dat overweegt de export van levende dieren in de ban doet. De fractie hoopt dat deze overweging de minister aanspoort dit ook binnen de EU voor elkaar te krijgen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
  • Maandag
    22° / 13°
    30 %
Meer weer