Onder+strikte+voorwaarden+mest+bovengronds+uitrijden
Nieuws

Onder strikte voorwaarden mest bovengronds uitrijden

Drijfmest van runderen met diercategorie 100, 101, 102, 104 en 120, die op eigen bedrijf is geproduceerd, mag onder strikte voorwaarden en via een vrijstelling bovengronds uitgereden worden.

Aanmelden kan van tot en met 1 februari 2021. Het arsenaal aan voorwaarden is uitgebreid. Runderen met diercategorie 102 en 120 verblijven minimaal 150 dagen dag en nacht in de wei in de periode van 15 maart tot en met 30 november. Voor melk- en kalfkoeien (diercategorie 100) geldt dat ze in deze periode in elk geval 150 dagen en zes uur per dag in de wei verblijven. Runderen met diercategorie 101 ouder dan 6 maanden verblijven van 1 juni tot en met 31 augustus dag en nacht in de wei.

De runderdrijfmest moet op het eigen bedrijf geproduceerd zijn en er mag geen andere dierlijke mest op het grasland aangevoerd worden. Daarnaast mag de mest niet binnen twee meter van een watergang uitgereden worden. Voor de bemesting van bouwland mag alleen runderdrijfmest of vaste rundermest gebruikt worden. Ook moet 85 procent van de oppervlakte landbouwgrond van het bedrijf uit grasland bestaan en mag er niet meer dan 100 kilogram kunstmeststikstof per hectare op het grasland bijgestrooid worden.

Veehouders moeten bovendien een administratie bijhouden waaruit blijkt dat ze voldoen aan de voorwaarden. Daarbij hoort ook een berekening van het stikstofoverschot dat niet hoger mag zijn dan maximaal 100 kg per hectare. Voor de overige voorwaarden en aanmelden kunnen veehouders terecht op de site van RVO.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
  • Maandag
    22° / 13°
    30 %
Meer weer