Financiering+innovatieve+stalsytemen+lastig
Nieuws

Financiering innovatieve stalsytemen lastig

Als rendementen van de nieuwe stalconcepten nog niet voldoende bewezen zijn, wordt financiering van deze vernieuwing door banken vaak als risicovol gezien.

Dat stellen onderzoekers van Wageningen Economic Research in het rapport 'Financiering transitie naar duurzame landbouw'. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van LNV-minister Schouten.

De onderzoekers concluderen dat banken de laatste jaren kritischer zijn bij kredietverlening dan in het verleden. Dit heeft onder meer te maken met Basel III-richtlijnen waaraan banken moeten voldoen. Vanaf 2023 hebben banken te maken met Basel IV-richtlijnen. Kern van deze nieuwe regelgeving rondom kapitaaleisen is dat banken gestuurd zullen worden om ondernemers nog meer te financieren op basis van rentabiliteit en liquiditeit in plaats van op de waarde (onderpand) van activa als grond, gebouwen en installaties.

Juist de rentabiliteit en liquiditeitspositie van agrarische ondernemers is aan verandering onderhevig, zeker bij investeringen in innovaties en verduurzaming. Ze zijn een garantie voor een dip in de liquiditeit, aldus de onderzoekers. Blijvende aandacht voor verdienvermogen van boeren in de transitie naar kringlooplandbouw is noodzakelijk. In deze transitie is behoefte aan een consistent langetermijnbeleid van banken.

Een oplossing is volgens Wageningen Economic Research om de teruggang in kasstroom en bedrijfswinst te ondervangen door een financiële regeling zoals een overbruggingskrediet met garanties voor ondernemers die transitierisico’s durven te nemen. Stapelen van verschillende financieringsbronnen is van belang om als ondernemer risico’s te kunnen spreiden. Bancaire financiering blijft belangrijk. Rentekorting voor duurzame investeringen, zo mogelijk in combinatie met private financiering, helpt ook de financieringslasten te verlagen.


Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer