Na+twee+jaar+weer+runder%2Dtbc+in+Belgi%3F
Nieuws

Na twee jaar weer runder-tbc in Belgi?

In de Belgische provincie Luik is de week voorafgaand aan Kerstmis een geval van rundertuberculose geconstateerd bij een rund afkomstig van een melkveebedrijf met 278 runderen.

Dat meldt het Belgisch voedselagentschap FAVV. Het dier, geboren in 2017, vertoonde in november in het slachthuis verdachte letsels. Op het nationale referentielaboratorium Sciensano is vervolgens de bacterie Mycobacterium bovis, veroorzaker van rundertuberculose, aangetoond.

Het melkveebedrijf is tot haard van tuberculose verklaard. Alle runderen hebben een tuberculinetest ondergaan evenals de runderen op 59 contactbedrijven. Dit onderzoek loopt nog. Het FAVV heeft de nodige maatregelen getroffen om een verspreiding en een overdracht van de ziekte te voorkomen. Het uivoeren van post-mortemkeuringen in slachthuizen blijft daarbij belangrijk om de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken.

Op Europees niveau is België sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose. Het opsporen van sporadische gevallen, zoals dit geval, brengt deze status niet in gevaar, stelt de FAVV.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer