%26lsquo%3BBreng+zo+snel+mogelijk+inzicht+in+impact+coronacrisis%26rsquo%3B
Nieuws

‘Breng zo snel mogelijk inzicht in impact coronacrisis’

Jeroen van den Hurk, sectorspecialist kalverhouderij Rabobank, schetst de gevolgen van de coronacrisis voor de kalverhouderij en hoe ondernemers hierop kunnen anticiperen.

Welke impact heeft de uitbraak van het coronavirus op de kalverhouderij?
“De impact laat op dit moment vooral een daling in opbrengstprijzen zien. In de afgelopen weken is er grosso modo 30 cent per kg van de noteringen af. Daar tegenover staat een daling van onder andere voer- en energiekosten. De ervaring leert dat vooral de daling van opbrengstprijs de meeste impact heeft. Op dit moment weet niemand hoe groot de impact uiteindelijk zal zijn. We staan nog aan het begin van de crisis en het verdere verloop is sterk afhankelijk van de maatregelen die zowel in Nederland als in het buitenland genomen worden. De Nederlandse kalverhouderij is sterk afhankelijk van beschikbare arbeid voor slacht en transport maar ook voor de exportmogelijkheden van vlees en importmogelijkheden van nuchtere kalveren.”

Voor welke bedrijven zijn de gevolgen het grootst?
“De impact van de crisis zal het eerst voelbaar zijn bij bedrijven die geen contract hebben en voor eigen rekening en risico produceren. De aanwezige liquiditeitsbuffers in de eigen onderneming bepalen in hoeverre een individuele kalverhouder zelfstandig een periode van lagere prijzen op kan vangen.”

Wat kunnen deze kalverhouders doen?
“Belangrijk is om tijdig inzicht te krijgen in de verwachte impact van de coronacrisis op de eigen onderneming. Ondanks dat het nog onduidelijk is hoe dit precies gaat verlopen, helpt het werken met diverse scenario’s. Je creëert als het ware een kompas aan de hand waarvan je kunt gaan sturen en ook weer kunt bijsturen als de situatie wijzigt. Wat minstens zo belangrijk is, het geeft je als ondernemer ook rust om de financiële impact van de crisis op je eigen bedrijf meer inzichtelijk te hebben. En dat geeft weer ruimte voor creativiteit, energie en ondernemingslust. Bedenk dat je er als ondernemer niet alleen voor staat in deze onzekere tijden.”

Waar kan een kalverhouder op terugvallen?
“Inmiddels is er door de overheid en banken een vangnet gecreëerd zodat ook kalverbedrijven met een gezond toekomstperspectief en die nu door de coronacrisis in de liquiditeitsproblemen komen hier doorheen geholpen kunnen worden. De belangrijkste verruimde financieringsmogelijkheden zijn uitstel van aflossing voor maximaal zes maanden met looptijdverlenging van de lening én de verruimde Borgstelling Landbouw – Corona (BL-C) regeling. Hierbij is het mogelijk om noodzakelijk werkkapitaal als gevolg van de coronacrisis, onder garantie van de overheid te verstrekken.”

Kan een ondernemer de gevolgen concreet inzichtelijk maken voor zijn bedrijf?
“Dat kan met een liquiditeitsbegroting. Hiermee is het verwachte liquiditeitstekort in kaart te brengen. Bij elke lokale bank is zo’n modelbegroting op te vragen. Daarnaast blijft het belangrijk om goed in gesprek te blijven met afnemers en leveranciers. Blijf communiceren met alle relevante partijen, waaronder de bank. Wij helpen kalverhouders graag zo goed mogelijk in deze moeilijke periode.”

Zie ook: Coronacrisis: pakket economische maatregelen

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer