
Veel minder kalverslachtingen in eerste kwartaal
Het aantal kalverslachtingen in het eerste kwartaal van 2025 ligt ruim 18 procent onder vorig jaar. Omdat er ook lichter geslacht is, is de totale kalfsvleesproductie 22 procent teruggelopen.
De terugval is zowel te zien bij blank/jong rosé (jonger dan 8 maanden) als bij oud rosé (9 tot 12 maanden). Dit blijkt uit actuele cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Verschillende oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor de terugval. Zo krimpt de melkveestapel in Europa hard, met Duitsland als koploper, en zijn er ook minder kalverplaatsen beschikbaar vanwege de opkoopregeling. Daarnaast hanteren slachterijen een strikt opzetbeleid om overproductie te voorkomen. Omdat bovendien de uitval op de kalverbedrijven wat hoger ligt dan vorig jaar, vanwege blauwtong, leidt het totaal van deze ontwikkelingen tot minder slachtingen.
Geslachte koppels lichter
Doordat de vraag naar kalfsvlees wel goed is, zijn de beschikbare koppels kalveren jonger geslacht met minder kilo's. Het gemiddelde karkasgewicht is gedaald van 160 kilo in 2024 naar 151 kilo in het eerste kwartaal. Deze daling wordt veroorzaakt door het blank kalfsvlees. Hoewel de CBS-cijfers hierin geen inzicht geven, omdat blank en jong rosé bij elkaar zijn opgeteld, geven marktspecialisten aan dat vooral de blanke kalveren lichter zijn dan normaal.
Productie rundvlees lager
Ook de hoeveelheid in Nederland geproduceerd rundvlees van volwassen dieren ligt in het eerste kwartaal van 2025 onder het niveau van 2024. De totale krimp in aantal geslachte runderen komt uit op 6,1 procent. Dat is vergelijkbaar met het productievolume in kilo's dat ook 6,1 procent lager ligt dan vorig jaar.
Bron CBS
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland