Subsidies+voor+startende+jonge+boeren
Nieuws

Subsidies voor startende jonge boeren

Het kabinet gaat jonge boeren en tuinders die een bedrijf beginnen of overnemen financieel ondersteunen. Demissionair LNV-minister Adema stelt hiervoor bijna 240 miljoen euro beschikbaar uit zowel Europees als nationaal geld.

Jonge boeren en tuinders ervaren in de beginperiode na het aankopen van een bedrijf vaak een hoge financieringslast, waardoor het lastig is te investeren in bijvoorbeeld verduurzaming. Het bedrag wordt uitgekeerd via verschillende subsidie openstellingen tot en met 2027. De eerste openstelling is van 3 juni tot en met 2 augustus 2024 en bedraagt 75 miljoen euro, met een maximum van 80.000 euro per aanvrager. Adema: "We hebben jonge ondernemers in de landbouw hard nodig, zij zijn de toekomst en brengen veel nieuwe kennis en innovatie met zich mee.”

Overname na 1 januari 2023
De regeling is onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en staat bekend als de ‘Vestigingssteun voor jonge landbouwers’. Het bedrag is een som van Europese (74,65 miljoen euro) en nationale middelen (163 miljoen eigen middelen). Boeren die na 1 januari 2023 een bedrijfsovername hebben gedaan, kunnen een aanvraag indienen. Jonge ondernemers die de subsidie willen aanvragen moeten een bedrijfsplan indienen bij de aanvraag die voor de komende vijf jaar de economische en ecologische doelen beschrijft. Het bedrijfsplan moet bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen op het gebied van klimaat, natuur en waterkwaliteit.

Ook voor zij-instromers
Naast de vestigingssteun komt er ook een andere subsidie uit het GLB, speciaal voor aankomende jonge boeren en tuinders. Zo is er voor de periode 2023-2027 1,25 miljoen euro beschikbaar voor ‘Samenwerken aan generatievernieuwing’. Deze regeling is voor jonge landbouwers en zij-instromers die geïnteresseerd zijn om (eventueel samen) een boerenbedrijf te starten. Samenwerkingsverbanden kunnen subsidie aanvragen voor projecten waarin gewerkt wordt aan het uittesten van vernieuwende concepten die landbouwgrond en het agrarisch ondernemerschap toegankelijker maken voor (potentiële) jonge landbouwers.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer