Import+Ierse+kalveren+helft+van+vorig+jaar
Nieuws

Import Ierse kalveren helft van vorig jaar

Tot en met half maart zijn er de helft minder Ierse kalveren naar Nederland gekomen, blijkt uit cijfers van RVO.

In 2023 kwamen er tot 16 maart bijna 39.000 Ierse kalveren ons land binnen. Dit jaar is dat 19.000. Het seizoen is dit jaar later begonnen als gevolg van een lichte verschuiving in het afkalfpatroon, meldt het Ierse voedselagentschap Bord Bia, maar ook de wekelijkse aantallen die naar Nederland zijn geëxporteerd zijn tot nu toe minder hoog. Het afkalfseizoen in Ierland loopt tot ongeveer half juni.

Ook Oost-Europa
De handel in Ierse kalveren neemt de laatste weken wel toe doordat de aangeboden aantallen stijgen. Nederland, Spanje en Italië blijven de belangrijkste afzetmarkten voor Ierse kalveren, zegt Bord Bia, hoewel ook Oost-Europese markten steeds meer vragen om oudere, sterkere kalveren. De Ierse kalveren voldoen in die behoefte.

IBR-eisen
In 2023 kwamen 106.000 Ierse kalveren naar Nederland. Het jaar ervoor waren dat er met 91.000 ook al meer dan de jaren er voor. Dierenwelzijnsorganisaties willen dat Nederland de import van Ierse kalveren afbouwt. Vanwege IBR-eisen vanuit de Nederlandse melkveehouderij, zal Ierland over enkele jaren afvallen als herkomstland voor de kalverhouderij.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer