Vrije+handel+betaalt+fors+voor+oud+ros%C3%A9
Nieuws

Vrije handel betaalt fors voor oud rosé

Er zijn weinig oude rosés beschikbaar. Daardoor worden in de vrije handel hoge prijzen betaald. Lang niet alle slachterijen gaan mee in die prijshausse.

De markt van de oude rosés is onrustig. Slachterijen met vaste leveranciers betalen komende week prijzen tussen de 4,82 en 4,87 euro per kg. Collega's die puur afhankelijk zijn van de vrije markt, moeten echter hun portemonnee trekken. Reden: een krap aanbod. Prijzen lopen op richting de 4,95 euro per kg. Onder de 4,90 euro is er voor hen niets te koop, zeggen marktdeskundigen. Het krappe aanbod zal nog even aanhouden. Na Pasen zullen meer slachterijen prijzen betalen richting de 4,90, is de verwachting. De Kalverhouder noteert voor komende week 4,87 euro per kg.  

Jong rosé blijft stabiel
De jonge rosés gaan niet mee in deze stijging. Prijzen van deze categorie liggen tussen de 4,80 en 4,85 euro per kg. Het feit dat jonge rosés maximaal acht maanden mogen worden, ontneemt kalverhouders de mogelijkheid om koppels een week te laten staan voor een hogere prijs. Ze zijn meer afhankelijk van hun slachterij dan hun collega's met oude rosés.

De blanke kalveren zijn deze week stabiel gebleven op 6 euro. Met nog één week te gaan vóór Pasen kunnen slachterijen nu al aangeven dat de verkopen goed verlopen zijn. Het is voor hen de kunst om het prijsniveau door te trekken naar Pinksteren. 

Starters gelijk, nuks's duurder
Starters blijven gelijk op een niveau van 315 tot 320 euro per stuk. De jonge kalveren zijn wel duurder geworden. Deze week met 5 euro. De categorie 50+ kg is te koop voor prijzen vanaf 173 euro per stuk. De categorie 43-47 kg voor prijzen vanaf 138 euro per stuk.

Zoals elk jaar neemt de prijs van de jonge kalveren toe vanaf maart tot en met juni. Kalveren die in juni worden opgezet, zijn met Kerstmis slachtrijp en worden dan vaak tegen goede prijzen verkocht. Vandaar de oplopende prijs. Toch is het de vraag of de hoge prijs in juni reëel is. Zeker in het rosésegment realiseren deze kalveren een laag of zelfs negatief rendement op het moment dat ze aan de slachthaak belanden.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer