Controlepost+Cherbourg+weer+open
Nieuws

Controlepost Cherbourg weer open

De kalvercontrolepost Pignet in Cherbourg is woensdag 5 april weer opengegaan, laten de Ierse autoriteiten weten.

Dinsdag 4 april zijn de eerste schepen afgereisd naar de Franse havenstad waar woensdag de controlepost weer in gebruik is genomen. Pignet is één van de twee controleposten in Cherbourg. De andere is Qualivia. Op beide kunnen wekelijks gezamenlijk vijfduizend kalveren rusten.

De Ierse autoriteiten hopen dat de handel weer op gang komt want de gevolgen van de sluiting van de Franse controlepost waren goed te merken in het land. Ierland zit midden in het afkalfseizoen en moet een deel van de jonge stiertjes verkopen om later in het jaar de eigen vleesmarkt niet te overvoeren.

Het gevolg van de sluiting was dat de kalverprijzen in Ierland vorige week sterk daalden. Prijzen die de Ierse boeren na de sluiting van Pignet kregen voor hun zwartbonte stiertjes van 45 kg lagen tussen de 20 en 25 euro. Voor luxe stierkalveren lag de prijs op 70 euro. Aan Ierse melkveehouders werd gevraagd hun kalveren langer op het bedrijf te houden.

Ondertussen werd er in de Ierse media gediscussieerd of de Ierse melkveehouderij zo sterk afhankelijk moet zijn van export. De sluiting van één van de controleposten in Cherbourg naast Pignet was nu midden in het Ierse afkalfseizoen dat ruwweg loopt van februari tot en met mei. Maar stel eens voor dat sluiting van controleposten aan het begin van het afkalfseizoen plaatsvindt, werd er gesuggereerd. Ook de roep om export per vliegtuig werd al geopperd.

Nu de controlepost weer open is zijn de kalverprijzen weer aan het stijgen, laat een handelaar uit Arklow weten.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    20° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
Meer weer