‘Liever geen akkoord dan een slecht akkoord’
Kalverhouder en melkveehouder Bart van Dijk (28) uit Terschuur (Gld) heeft namens Agractie meegepraat aan de sectortafel van het landbouwakkoord. Over de uitkomst van het overleg is hij duidelijk: “Liever geen akkoord dan een slecht akkoord.” Landschapsgrond is het meest heikele punt.
Hoe heb je de gesprekken ervaren?
“Wat ik opvallend vind is dat het akkoord met stoom en kokend water klaar gemaakt moet worden. In januari zijn we begonnen en op 24 april moet er een resultaat liggen. Eigenlijk wil je meer tijd uittrekken voor een goede discussie en nadenken. Maar die tijd is er niet. Dan is het niet vreemd dat er wat wrevel ontstaat.”
Is dat één van de redenen waarom Agractie uit het overleg is gestapt?
“Dat heeft daar zeker mee te maken. Onze sectortafel zou op vrijdag 24 maart over landschapsgrond praten, maar we kwamen er achter dat op donderdag de 23ste de hoofdtafel hier al over gesproken had. Afgesproken was echter dat wij input zouden leveren voor de hoofdtafel. Je merkt dat de overheid alles van bovenaf wil regelen. De standpunten daarvoor zijn al ingenomen: de landbouw moet grond af staan, die gaat in een grondbank en die kun je dan terughuren om met een beheerpakket verder te gaan. Landbouwgrond wordt dus omgekat naar landschapsgrond. Op deze manier komt het verdienmodel met subsidies niet bij de boer, maar bij de grondbank of provincie.”
Het zou gaan om 180.000 hectare landbouwgrond die op deze manier van functie wordt gewijzigd.
“Dat klopt. Als verkopende boer kun je er één keer geld aan verdienen en daarna is de grond voor altijd weg. Hoe je je koeien moet voeren met landschapsgrond en dat je wellicht voer bij moet kopen, daar wordt niet over gesproken. Wij willen de keuze hebben: óf een beheerpakket zoals de overheid voorstelt met de bijbehorende subsidie in de zak van de boer óf de grond gebruiken voor melk- of vleesproductie. De subsidie op het beheerpakket moet dan het rendementsverschil goedmaken.”
Dit is voor jullie het breekpunt?
“Zeker. Je belangrijkste productiemiddel grond ben je kwijt met landschapsgrond. Als je de grond verkoopt aan de grondbank kun je uitboeren maar de volgende generatie heeft geen toekomst meer. Wij willen een keuze hebben. Als de subsidie op het beheerpakket onvoldoende is, ploegen we de grond om en zaaien we wat we willen. Aan de overheid is het dan om op een andere manier te regelen dat ze toch aan hun landschapsdoelstelling kunnen voldoen.”
Hoe verlopen de discussies binnen het landbouwakkoord?
“Je merkt gedurende het proces dat de heikele punten steeds vooruit worden geschoven. Hoe vaak is er niet gezegd: ‘zullen we hier wat langer over nadenken en later op terugkomen?’. Het is allemaal tactiek. De overheid wil zolang mogelijk de kikkers in de kruiwagen houden. Als er aan het einde geen handtekening komt, zullen ze zeggen dat alle partijen tot het laatst toe er bij zijn geweest en dat het akkoord ook van jou is omdat je er aan meegewerkt heb. Daar willen we van wegblijven. Als je denkt dat je niet tot een akkoord komt, kun je maar beter wegwezen.”
En wat wil Agractie?
“Wij gaan voor ondernemerschap en voedsel maken voor Noordwest Europa. We importeren sinaasappels, citroenen, bananen, wijn enzovoort, maar mogen niets exporteren. De overheid wil kleiner, kleiner, kleiner, maar dan wordt je afhankelijker, afhankelijker. Dat is geen economische basis voor het runnen van een bedrijf. Ook sociaal is dat niet duurzaam. In Oekraïne heerst een oorlog en Afrika zit zonder eten. Als we alleen een regionale markt nastreven, laat je indirect mensen in Afrika creperen van de honger.”
Hoe nu verder?
“Liever geen akkoord dan een slecht akkoord. Ik ga niet voor mijn eigen ondergang tekenen. Er moet een discussie komen boven het landbouwakkoord zoals dat nu georganiseerd is. De overheid heeft een visie die ze er door willen duwen, maar juist bij het vormen van die visie moeten ze de boeren betrekken. Dat is nooit gebeurd. Pas als je die visie met de boeren hebt bedacht, kun je toewerken naar een landbouwakkoord.”
Lees het volledige artikel in vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 8 april verschijnt.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland