Ook+Belgische+veehouderij+in+uitverkoop
Nieuws

Ook Belgische veehouderij in uitverkoop

Na een marathonzitting heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt over het stikstofdossier. Piekbelasters worden uitgekocht en er komt een aparte opkoopregeling voor varkenshouders.

Voor de totale veehouderij is 315 miljoen euro aan opkoopvergoedingen beschikbaar. Daarnaast trekt de Vlaamse regering 158 miljoen euro uit voor stalinnovatie.

Evenals in Nederland is het stikstofbeleid in Vlaanderen afgeschoten. De Raad voor Vergunningbetwistingen zette op 25 februari 2021 een streep door de dan geldende aanpak van de Vlaamse overheid omdat 80 procent van de natuur zwaar te lijden zou hebben onder een overdosis stikstof. De landbouw is in België voor 29 procent verantwoordelijk voor de stikstofneerslag. Dat is 78 procent als de uitstoot uit het buitenland niet wordt meegeteld.

58 piekbelasters hadden al het verzoek gekregen te sluiten. Omdat nog maar vijftien bedrijven hieraan gehoor hebben gegeven, moet de rest hun activiteiten staken in 2025. Hoe eerder de bedrijven dat doen, hoe hoger de vergoeding. Ook een honderdtal van de vijfhonderd zware uitstoters - die volgen op de piekbelasters - wordt uitgekocht. Deze bedrijven krijgen een aanbod om uiterlijk in 2026 te stoppen.

Voor de varkenssector komt er een aparte opkoopregeling waarmee de varkensstapel met 30 procent moet krimpen tegen 2030.

Ook in Nederland kan het huidige regeringsbeleid leiden tot een krimp van 30 procent van de veestapel. Het is geen doel op zich omdat er ook andere maatregelen worden genomen gericht op innovatie en extensivering. Een forse krimp kan wel een resultante zijn.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer