Minimaal+helft+Brabantse+kalverbedrijven+verdwijnt+per+1+januari+2024
Nieuws

Minimaal helft Brabantse kalverbedrijven verdwijnt per 1 januari 2024

Connecting Agri&Food heeft becijferd dat in Noord-Brabant de helft van het aantal kalverbedrijven zal stoppen per 1 januari 2024. Dat er meer bedrijven stoppen is zelfs aannemelijk.

Volgens de onderzoeksinstelling hebben vierhonderd Brabantse locaties een omvang van meer dan 25 vleeskalveren zodat op hen de strenge Omgevingsverordening van de provincie Noord-Brabant van toepassing is. Als er op deze locaties minder dan vijfhonderd kalveren gehouden worden zal er volgens Connecting Agri&Food niet geïnvesteerd worden in stalaanpassingen. In totaal betreft dit 190 bedrijven.

Op de overige 210 locaties zijn meer dan vijfhonderd kalveren vergund. Tien bedrijven voldoen al aan de Omgevingsverordening. 50 bedrijven zijn korter dan twintig jaar vergund waardoor de strenge regels nog niet voor hen gelden. De overige 150 bedrijven moeten aangepast worden. Hoeveel bedrijven dit daadwerkelijk gaan doen is nog niet duidelijk.

De omvang van de stalaanpassingen zal per locatie verschillen en is niet per locatie onderzocht. Gezien de grote hoeveelheid verouderde traditionele huisvesting die aanwezig is op kalverhouderijen, zal de omvang voor een groot deel van de locaties meerdere, dan wel alle aanwezige stalsystemen betreffen.

Kalverbedrijven met stallen ouder dan twintig jaar moeten vóór 1 januari 2024 voldoen aan een emissiereductie voor ammoniak van 50 procent. Vanaf 1 januari 2024 wordt een reductie van 70 procent vereist. Deze reducties zijn op dit moment alleen mogelijk middels toepassing van een luchtwasser.

Per 1 januari 2028 moeten de overige stallen voldoen aan een reductie-eis voor ammoniak van 85 procent. De mogelijkheden om gemiddeld op bedrijfsniveau te blijven voldoen aan deze eis zijn beperkt waardoor in 2028 opnieuw een gedeelte van de stalsystemen aangepast moet zijn.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    22° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    18° / 13°
    75 %
  • Zaterdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer