Langetermijnperspectief+inzet+van+nieuwe+landbouwminister
Nieuws

Langetermijnperspectief inzet van nieuwe landbouwminister

Het kabinet-Rutte IV is maandagochtend op Paleis Noordeinde beëdigd. Voor landbouwminister Henk Staghouwer (CU) en stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) begint nu het echte werk.

Staghouwer (1962) liet vorige week na zijn gesprek met formateur Rutte weten dat het langetermijnperspectief voor boeren, tuinders en vissers voorop staat. Er moet volgens hem zekerheid komen waarop de ondernemers kunnen investeren. Ook Van der Wal spreekt van een "nieuw perspectief" voor boeren bij het oplossen van de stikstofproblematiek.

Staghouwer komt zelf uit een Groningse ondernemersfamilie. Zijn vader had een bakkerij waarna hij het bedrijf uitbreidde tot zeven bakkerijzaken. Na verkoop van de bedrijven in 2011 werd hij in 2013 gedeputeerde met voornamelijk landbouw, natuur en visserij in zijn portefeuille. Vanaf 2002 was Staghouwer overigens al voorzitter van de ChristenUnie-fractie in Provinciale Staten van Groningen.

Van der Wal (1973) heeft een loopbaan als projectleider en HBO-docent projectmanagement achter de rug als ze in 2010 gemeenteraadslid wordt voor de VVD in Harderwijk. Na het wethouderschap (2014-2019) in deze stad wordt ze op 5 juni 2019 benoemd tot gedeputeerde provincie Gelderland met de portefeuilles economische zaken en innovatie, mobiliteit en luchtvaart, gebiedsagenda Gelderse corridor, Fruitdelta en Rivierenland.

Het nieuwe kabinet Rutte IV wordt gevormd door VVD, D66, CDA en ChristenUnie en bestaat uit twintig ministers en negen staatssecretarissen. Aan het nieuwe kabinet levert de VVD acht ministers en drie staatssecretarissen. D66 levert zes ministers en drie staatssecretarissen. Het CDA vier ministers en twee staatssecretarissen. En de ChristenUnie twee ministers en één staatssecretaris.

Foto: Valerie Kuypers

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer