Dier%26Recht+opnieuw+veroordeeld+voor+anti%2Dzuivelcampagne
Nieuws

Dier&Recht opnieuw veroordeeld voor anti-zuivelcampagne

Dier&Recht mag niet meer communiceren dat het direct na de geboorte scheiden van kalf en koe ernstig dierenleed veroorzaakt. Dat oordeelt het gerechtshof Amsterdam in een hoger beroep. Het gerechtshof stelt dat de poster met de tekst ‘Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed’ boeren in een negatief daglicht plaatst. Het is een bekrachtiging van het eerdere vonnis van de rechtbank Amsterdam.

Met de uitspraak is Dier&Recht voor de derde keer in het ongelijk gesteld. Op 23 augustus 2021 was de rechter het eens met Agractie in een kort geding dat de agrarische belangenbehartiger had aangespannen. Daarna oordeelde de Reclame Code Commissie - in een zaak aanhangig gemaakt door ZuivelNL - dat de dierenrechtenorganisatie te ver was gegaan. Deze keer is het de meervoudige kamer van het gerechtshof in Amsterdam die het hoger beroep tegen het eerste vonnis afwijst.

Agractie hoopt dat hiermee voldoende jurisprudentie voor handen is om dergelijke uitingen in de toekomst te voorkomen of aan te pakken: "De vrijheid van meningsuiting in de openbare ruimte is duidelijk begrensd en niet iedereen mag zomaar ongefundeerde meningen spuien. We hopen dat deze club hun lessen heeft geleerd", aldus de organisatie.

Dier&Recht vindt het 'ronduit bizar' dat de organisatie dit geen ernstig dierenleed mag noemen: "De zuivelindustrie mag jarenlang verkondigen dat ‘melk goed voor elk’ is, ook al is meer dan de helft van de wereldbevolking lactose-intolerant. Maar als wij zeggen dat kalfjes ernstig lijden omdat ze moederloos opgroeien, ziek worden en doodgaan, dan gaat dat ineens te ver?"

De uitspraak heeft voor Dier&Recht gevolgen voor het publieke debat dat zij wil voeren. Daarom overweegt ze een bodemprocedure. Ook zet ze de campagne met aangepaste posters voort in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Haarlem.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
  • Maandag
    19° / 10°
    20 %
Meer weer