Bepaalde+antibiotica+blijven+voor+dieren+behouden
Nieuws

Bepaalde antibiotica blijven voor dieren behouden

Een ruime meerderheid van het Europees Parlement heeft tegen een motie van de Groene fractie gestemd om bepaalde antibiotica voor dieren te verbieden.

De Duitse Europarlementariër Martin Häusling wilde met deze motie het gebruik van derde en vierde generatie antibiotica bij dieren tegengaan en resistentie tegen deze antibiotica voorkomen.

Dierenartsen zetten deze middelen echter zeer beperkt in als laatste redmiddel en na bacteriologisch onderzoek. Het niet toestaan van deze middelen bij dieren zou juist de resistentie tegen eerste- en tweede generatie antibiotica in de hand kunnen werken omdat die middelen dan juist meer worden ingezet.

Organisaties van dierenartsen riepen vorige week op de motie niet te steunen. Ook Eurocommissaris Stella Kyriakides (Gezondheid) sprak zich uit tegen de motie van de Groene fractie. De Nederlandse EU-parlementariër Jan Huitema van de liberale fractie is blij dat de motie niet is aangenomen omdat de motie volgens hem niet is gebaseerd op wetenschap.

In de kalversector is ten opzichte van 2009 een reductie in antibioticumgebruik van 55 procent gerealiseerd en is er een gestage afname over de laatste vijf jaar van 28,8 procent. De verwachting is dat deze daling doorzet. Derde en vierde generatie antibiotica worden sporadisch en alleen bij nood gebruikt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer