Maat+vol+na+advies+intrekken+natuurvergunning
Nieuws

Maat vol na advies intrekken natuurvergunning

Na het uitlekken vorige week van vergevorderde kabinetsplannen voor uitkopen en onteigenen van boeren wegens stikstof, is het vandaag de landsadvocaat Hans Besselink die pleit voor intrekken van natuurvergunningen van boeren nabij natuurgebieden.

De sector en Kamerleden reageren als door een wesp gestoken. LTO Nederland vindt het schandalig dat scenario’s worden uitgewerkt waarin rechtmatig verkregen en getoetste vergunningen worden ingetrokken. De organisatie zegt onder geen beding te accepteren dat boeren rechteloos worden gemaakt. "Wat ons betreft gaat dit scenario rechtstreeks de prullenbak in.”

Volgens FDF-voorman Mark van den Oever lijkt het er op dat de regering uit is op een burgeroorlog. Agractie wil directe openbaarmaking van alle stukken over de verschillende stikstofscenario‘s. Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging heeft meteen een debat aangevraagd waarin ze de minister vraagt inzicht te geven in alle adviezen en studies binnen en buiten het ministerie die omwille van het stikstofvraagstuk boeren uit Nederland willen verdrijven.

Thom van Campen (VVD) ziet de oplossingen niet dichterbij komen na het advies van de landsadvocaat. Industrie, natuurorganisaties en boeren moeten volgens hem samen aan de slag. Ook Derk Boswijk van het CDA ergert zich om de uitspraken van de landsadvocaat, laat hij via Twitter weten": "Stikstofuitstoot moet omlaag, eens. Maar maak gebruik van autonome krimp die al bestaat, versnel die met aantrekkelijke regelingen'.

Alleen D66-landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot ziet wel iets in de plannen van Besselink. Hij constateert dat er steeds meer steun komt voor harder ingrijpen. Hoewel vrijwilligheid voorop moet staan, zal volgens hem een overheid ook anders moeten kunnen ingrijpen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    21° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer