%26lsquo%3BVerdere+beperking+van+drijfmiddelen+in+slachthuis%26rsquo%3B
Nieuws

‘Verdere beperking van drijfmiddelen in slachthuis’

Landbouwminister Schouten wil dat slachthuizen stoppen met drijfmiddelen die bij verkeerd gebruik pijn en stress kunnen veroorzaken.

Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Op 19 augustus heeft ze een gesprek gevoerd met leden van de branchevereniging COV, de Centrale Organisatie voor de Vleessector.

Hoewel er tijdens dit gesprek geen definitieve afspraken zijn gemaakt, constateert de minister dat er draagvlak is bij de leden van de COV om te werken aan het verder beperken van het gebruik van apparaten waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend. Andere drijfmiddelen die pijn en stress kunnen veroorzaken wanneer ze verkeerd gebruikt worden, zoals ‘rammelaars’ of peddels, zal ze bij een vervolggesprek betrekken.

‘Er zijn leden van branchevereniging COV die het gebruik van apparaten waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend al uit eigen beweging hebben verboden binnen hun slachthuis. Ook zijn er slachthuizen die zijn overgestapt op alternatieve drijfmiddelen. Zij kunnen als voorbeeld dienen voor andere slachthuizen’, schrijft Schouten. In overleg met de COV zal ze er op aandringen dat andere slachthuizen ook stoppen met het gebruik van dergelijke apparaten en drijfmiddelen die pijn en stress veroorzaken, indien verkeerd gebruikt.

Het verkeerd gebruik van drijfmiddelen stond centraal in de undercoverbeelden gemaakt bij slachterij Gosschalk in Epe. De beelden die in juni op tv getoond werden, leidden er toe dat de slachtlicentie van het bedrijf gedurende twee maanden werd opgeschort.

Ook laat de minister aan de Kamer weten dat slimme camera’s het toezicht in slachthuizen aanzienlijk effectiever maken. In de voorbereiding van een wetsvoorstel over cameratoezicht – dat in het najaar van 2022 naar de Tweede Kamer wordt gestuurd – laat de minister onderzoeken hoe slim cameratoezicht bij kan dragen aan verbetering van het dierenwelzijn in slachthuizen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer