Betere+gezondheid+bij+start+met+geconditioneerd+transport
Nieuws

Betere gezondheid bij start met geconditioneerd transport

In opdracht van de brancheorganisatie SBK en het ministerie van LNV heeft Wageningen University and Research hebben onderzoekers gekeken naar gezondheidskenmerken van kalveren die met een traditionele vrachtwagen zijn vervoerd of met geconditioneerd transport.

Dieren die naar het kalverbedrijf vervoerd werden met een vrachtwagen waarbij het klimaat instelbaar was, en die voorafgaand aan het transport electrolytenmix hadden gekregen, hadden gedurende de eerste drie weken na aankomst minder last van dunne mest (-11%) dan de overige onderzochte groepen kalveren. Kalveren getransporteerd in de geconditioneerde vrachtwagen hadden ook minder navelontstekingen (-3%) dan dieren die vervoerd waren in een open veewagen.

In vergelijking met kalveren die electrolyten kregen werd een groter deel van de kalveren die melk krijgen vóór aanvang van het transport individueel behandeld met antibiotica op het kalverbedrijf (+10%) dan van de kalveren die elektrolyten kregen. Ook werd bij een groter deel van de melk-gevoerde kalveren aan het begin van de ronde meer dunne mest gezien (+8%). Dit is waarschijnlijk voor een groot deel gerelateerd aan de voeding, en niet zozeer infectieus. Dit effect van melkverstrekking kan ook de verhoogde individuele antibioticumgift onder kalveren die melk kregen verklaren.

Na de eerste drie weken waren er echer geen verschillen meer in gezondheid van de kalveren. Concluderend: transportgerelateerde factoren kunnen invloed hebben op de gezondheid van kalveren op korte termijn, maar er zijn in dit onderzoek geen aanwijzingen voor langetermijneffecten gevonden.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer