Krappe+wereldvoorraad+stuwt+voerprijzen
Nieuws

Krappe wereldvoorraad stuwt voerprijzen

De graanmarkt vertoont grillige trekjes. Na een maand van forse en minder forse dalingen, schiet de graannotering vorige week en deze week weer met respectievelijk 6 en 7 euro per ton omhoog.

Reden is de kleine wereldwijde voorraad waardoor de start van het groeiseizoen op het Noordelijk halfrond erg bepalend is voor de prijs later dit jaar. Voorspellingen van aanhoudende droogte en kou hebben daardoor een grote invloed op de prijs. Wanneer het weer omslaat en het groeizaam weer wordt, kan het sentiment zo weer omslaan.

Naast de lage wereldwijde voorraad is ook de vraag vanuit China zeer bepalend voor de prijs. Een gerucht dat de Chinezen een flinke voorraad Franse tarwe en gerst willen aankopen, stuwt de noteringen op de wereldwijde handelsplatformen omhoog.

Waar het graan naar de top gaat, blijft het op de sojamarkt relatief rustig, al zijn de prijzen deze week iets opgelopen. Vanuit Brazilië komt veel soja beschikbaar en de oogsten zijn goed en bijna voltooid. Wel blijft de krappe wereldwijde voorraad ook hier zijn invloed houden op de prijs. Veel is daarom afhankelijk van de bereidheid van boeren in de Verenigde Staten om soja te zaaien. Kiezen ze dit voorjaar massaal voor mais - waarvan de prijzen momenteel hoog zijn - dan gaat ook de soja in prijs stijgen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    20° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
Meer weer