EU+in+2050+klimaatneutraal
Nieuws

EU in 2050 klimaatneutraal

Na moeizame onderhandelingen zijn de lidstaten en het Europees Parlement het eens geworden over de nieuwe klimaatdoelstellingen.

Waar de regeringsleiders het in december 2020 al eens waren over minder uitstoot van C02 (55 procent reductie in 2030 in plaats van 49 procent) wordt nu ook bij wet vastgelegd dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn. De regeringsleiders en nationale parlementen moeten nog instemmen met de afspraken. Verantwoordelijk Eurocommissaris en vicevoorzitter Frans Timmermans is blij met het akkoord. Het wordt volgens hem een zware klus, die wel geklaard kan worden. "Hoe sneller we starten, hoe lager de kosten zullen zijn."

Als de nationale parlementen de nieuwe doelstellingen goedkeuren, zal dat ook zijn uitwerking hebben op de Nederlandse veehouderij. Van de belangrijkste broeikasgassen (kooldioxide, methaan, lachgas) is de landbouw in grote mate verantwoordelijk voor methaan en lachgas. Wageningen Economic Research heeft berekend dat 75 procent van de methaanemissie in Nederland voort komt uit de landbouw. Voor lachgas is dat 76 procent. Beide broeikasgassen zijn ook nog eens veel sterker dan het broeikasgas kooldioxide (CO2). Methaan is 23 keer sterker dan CO2 en lachgas is maar liefst 298 keer sterker dan CO2.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    23° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer