Kalverslachterij+voorlopig+stilgelegd+vanwege+coronabesmettingen
Nieuws

Kalverslachterij voorlopig stilgelegd vanwege coronabesmettingen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de keuringswerkzaamheden in kalverslachterij ESA in Apeldoorn per direct gestaakt.

De NVWA stelt dat het slachthuis van VanDrie Group onvoldoende maatregelen neemt om te voorkomen dat medewerkers die positief zijn getest op corona in contact kunnen komen met dierenartsen van de NVWA, inclusief hun officiële assistenten die in dienst zijn van KDS.

Vanwege een tiental positief geteste medewerkers heeft de slachterij vanmorgen medewerkers laten testen in een snelteststraat op locatie. In plaats van de positief geteste medewerkers direct naar huis te sturen en in quarantaine te laten gaan, stelt de NVWA dat de positief geteste medewerkers toch het gebouw binnen zijn gelaten. Voor de NVWA was dit aanleiding de keuringswerkzaamheden per direct stil te leggen en de medewerkers van KDS te verzoeken het bedrijf te verlaten.

Omdat er op een slachthuis alleen mag worden geslacht als de dieren levend en na het doden worden gekeurd, mogen er op het slachthuis geen dieren meer worden geslacht. Ook de aanvoer van dieren is om die reden stilgelegd. De levende dieren die nog op het bedrijf aanwezig waren, worden daar gehuisvest totdat het slachten weer mag starten.

De NVWA heeft het slachthuis verzocht een plan van aanpak op te stellen waarin het bedrijf laat weten hoe de coronamaatregelen goed nageleefd gaan worden. Pas als een dergelijk plan van aanpak door de deskundigen van de NVWA is goedgekeurd, zal de NVWA de werkzaamheden op het bedrijf hervatten.

Een woordvoerder van ESA laat weten dat tijdens de strikte gezondheidsmonitoring, die het bedrijf meer dan een jaar voert, een significant aantal positief geteste medewerkers naar voren is gekomen. "Het crisismanagement zorgde er in het afgelopen jaar voor dat het bedrijf kon blijven produceren waarbij de gezondheid van medewerkers en derden actief binnen ESA geborgd was. Nu daar verandering in ontstaat, neemt ESA zelf drastische maatregelen."

Opschorting van de slachtactiviteiten is volgens de woordvoerder in deze situatie de enige juiste maatregel die genomen kan worden. Vandaag en morgen wordt een nadere gezondheidsscreening uitgevoerd bij alle medewerkers. Ook wordt een intensieve schoonmaak- en desinfectieronde gemaakt. Daarna wordt met hulp van externe experts en de autoriteiten beoordeeld hoe weer een veilige en gezonde werkomgeving gerealiseerd kan worden.

De productie van ESA wordt tijdelijk overgebracht naar zusterbedrijven.

Bericht Marijke Everts, director Corporate Affairs VanDrie Group, op LinkedIN

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
  • Donderdag
    19° / 13°
    75 %
Meer weer