Minder+importkalveren+in+eerste+kwartaal
Nieuws

Minder importkalveren in eerste kwartaal

De aanvoer van buitenlandse kalveren ligt in het eerste kwartaal van dit jaar 15 procent onder het niveau van 2020.

De daling is over de hele linie zichtbaar, maar opvallend is het minder aantal kalveren dat uit Ierland komt. Vanaf week 8 zijn er ruim 24.000 kalveren geïmporteerd ten opzichte van 40.000 in 2020, een afname van 40 procent.

Reden van de afname is tweeledig: in Nederland worden minder kalveren opgezet, waardoor er minder vraag is en anderzijds was er in het eerste kwartaal een grote vraag uit Spanje naar Ierse kalveren. Hierdoor was de prijs relatief hoog ten opzichte van kalveren uit Nederland en Duitsland.

Uit de importcijfers van RVO valt ook op dat er meer kalveren uit landen komen die dichtbij gelegen zijn, zoals België en Luxemburg. Met 11.618 dieren (goed voor 6 procent van de totale import) ligt dit aantal bijna een derde boven dat van vorig jaar over dezelfde periode.

Het grootste afzetland Duitsland levert met 10 procent procentueel minder in dan andere landen. 72 procent van alle importkalveren kwam de eerste drie maanden uit het buurland. Uit de Baltische Staten (goed voor 4 procent van de import) kwamen in het eerste kwartaal bijna 20 procent minder kalveren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer