Derde+golf+duwt+rendement+opnieuw+in+het+rood
Nieuws

Derde golf duwt rendement opnieuw in het rood

Voldoende aanbod en weinig vraag zitten de prijs van kalfsvlees dwars. Door de derde coronagolf in Europa, heerst er onrust op de afzetmarkten.

Belangrijke kalfsvleeslanden (Duitsland en Frankrijk) verlengen de lockdowns waardoor het perspectief op extra afzet bij kopers van kalfsvlees verandert in terughoudendheid. Prijzen voor blank kalfsvlees zijn deze week met 5 cent per kg naar beneden gegaan en liggen nu rondom 4,30 euro per kg.

Evenals het blank kalfsvlees heeft ook het rosékalfsvlees last van de coronaperikelen. Het ontbreken van perspectief, maakt kopers kopschuw. Hierdoor stagneert de afzet terwijl het aanbod van slachtrijpe dieren doorgaat. Het opengaan van de horeca wordt erg pregnant voor het in de benen houden van de huidige prijs. Als dat niet gebeurt - waar het voorlopig naar uitziet - zullen de prijzen nog verder dalen. Komende week liggen de prijzen voor jong en oud tussen de 3,30 en 3,35 euro per kg.

Aan de andere kant wordt de inkoop van jonge kalveren en voer duurder. Nuka's zitten al enkele weken in een stijgende lijn, maar door weinig aanbod zijn alle nuka-categorieën deze week nogmaals met gemiddeld 5 euro omhoog gegaan. Samen met het dure voer (weipoeder is in een half jaar tijd met 30 procent gestegen, melkpoeder met 20 procent en voertarwe en soja(schroot) gemiddeld met 10 procent) komt het rendement in de kalfsvleessector wederom zwaar onder druk.

Niet alleen bij vrije kalverhouders is de financiële pijn voelbaar, ook kalverhouders die nieuwe contracten afsluiten hebben te maken met vergoedingen die ongeveer 15 euro per kalf lager liggen omdat integraties weinig rendement maken. Andere integraties hanteren juist een lange leegstand van acht tot twaalf weken waardoor kalverhouders inkomsten mislopen.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer