Halveren+veestapel+geen+doel%2C+minder+dieren+wel
Nieuws

Halveren veestapel geen doel, minder dieren wel

De gespreksverslagen van de verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma geven een inkijk in de denkrichtingen van politieke partijen bij de komende formatie.

VVD voorziet drie spannende onderwerpen met D66: klimaat, stikstof, migratie. Wat betreft stikstof wil VVD piekbelasters stimuleren om op hun locatie te stoppen. Dwang is volgens VVD niet het juiste middel. Halveren van de veestapel is voor de liberalen geen doel, maar minder dieren ziet de partij wel als een consequentie van het stikstofbeleid.

D66 wil boeren stimuleren om over te stappen op kringlooplandbouw. Over halveren van de veestapel wordt in het gespreksverslag niet gerept. Voor GroenLinks is halveren van de veestapel geen principekwestie. Maar ook deze partij ziet geen andere manier dan minder dieren.

De Partij voor de Dieren stelt wel voor de veestapel te halveren. CDA, die met innovatie het stikstofprobleem wil aanpakken, is daardoor geen logische partij voor de PvdD om mee te regeren. Maar de dierenpartij sluit niet uit dat CDA toch de moed toont om voor vermindering van de veestapel te gaan.

Wopke Hoekstra van het CDA heeft het in het gesprek met de verkenners niet over inhoudelijke zaken gehad. ChristenUnie heeft de gesprekken ook niet benut om het over de veestapel te hebben. Wel laat de partij weten dat de verschillen tussen stad en platteland uitgroeien tot tegenstellingen met weinig intentie om het hiaat te overbruggen.

De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas heeft – uiteraard – voornamelijk landbouwpunten naar voren gebracht tijdens het gesprek met de verkenners, waaronder: een ministerie van platteland, een kostprijstoets van voorgenomen regelgeving, aanpassing van prijzen in supermarkten, een meer jarig plattelandsbeleid, intrekking van de stikstofwet en het betrekken van vakmensen bij het stikstofbeleid.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    21° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer