Eerste+Kamer+behandelt+stikstofwet
Nieuws

Eerste Kamer behandelt stikstofwet

De Eerste Kamer heeft de behandeling van de stikstofwet niet controversieel verklaard. Nog vóór de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart zal de wet in behandeling genomen worden.

Diverse Eerste Kamerfracties wilden de stikstofwet controversieel laten verklaren, waaronder de PVV, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en SGP. Totaal zijn de voorstanders van uitstel van behandeling goed voor 22 van de 75 Senaatszetels, te weinig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Landbouwbelangenorganisaties Farmers Defence Force en Agractie zagen wel wat in uitstel van behandeling. LTO Nederland en NAJK stelden een spoedige behandeling voor zodat legalisering van de PAS-melders geen vertraging oploopt. Wel wil LTO dat de reductiedoelstelling van 50 procent ammoniak in 2035 uit de wet geschrapt wordt. Maar die wens is niet haalbaar omdat minister Schouten voldoende steun heeft voor haar plan van andere partijen.

Inmiddels worden ook de contouren duidelijk van een convenant dat het ministerie van LNV met de sector wil sluiten over het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Hierin staan onder andere maatregelen uit de eigen voorstellen van landbouworganisaties, zoals: water bij de mest, meer weidegang en verlaging van het ruw eiwit in het rantsoen van melkvee.

Agractie voorziet echter dat veehouders meer kosten moeten maken dan dat ze er aan over houden, terwijl ze de maatschappij wel een maatschappelijke dienst bewijzen. Zolang er geen garantie is dat gemaakte kosten worden vergoed, stopt Agractie het overleg met het ministerie van LNV.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer