Extra+optie+voor+Brabantse+kalverhouders
Nieuws

Extra optie voor Brabantse kalverhouders

Brabantse kalverhouders en het provinciaal bestuur gaan onderzoeken of er – naast het aanpassen van stallen - een extra optie aan het Brabantse milieubeleid kan worden toegevoegd waarbij stoppende kalverhouders worden opgekocht.

Dit is de uitkomst van de vergadering van Provinciale Staten van vrijdag 27 november.

D66, ChristenUnie en SGP hadden hiervoor een gezamenlijke motie ingediend. Deze motie is met 53 stemmen vóór en 2 tegen aangenomen. Het is nu aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant om deze optie verder te onderzoeken en uit te werken.

Hoe die regeling er exact uit komt te zien, is nog niet bekend. De Brabantse werkgroep Emissiereductie Kalverhouderij stelt voor om kalverhouders de mogelijkheid te bieden om hetzelfde aantal dierplaatsen van een collega-kalverhouder op te kopen om zo te voldoen aan de eis van 50 procent ammoniakreductie. De stoppende kalverhouder levert daarbij zijn vergunning in. De kopende kalverhouder wordt voor een bepaald aantal jaar gevrijwaard van verdere eisen. Dit zou geregeld kunnen worden met een Green Deal afspraak met de landelijke overheid.

Deze extra regeling is volgens de werkgroep alleen bedoeld voor bestaande stallen en niet voor nieuw te bouwen stallen. De werkgroep zal de komende maanden nauw contact onderhouden met Gedeputeerde Staten om te kijken wat haalbaar is.

Naast de aangenomen motie, heeft Provinciale Staten tijdens de vergadering ook de Interim Omgevingsverordening aangenomen. Hierin is vast komen te liggen dat veehouders op 1 januari 2024 hun stallen ouder dan twintig aangepast moeten hebben in een emissiearme variant. Brabantse veehouders krijgen hiermee vijftien maanden extra de tijd ten opzichte van het oude voorstel. Linkse partijen in de Brabantse Staten zijn minder blij met de verordening. Ze vrezen dat er over enkele jaren opnieuw met de deadline geschoven gaat worden.

Download hier de volledige motie

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer