Schouten%3A+%26lsquo%3BTVL+moet+soelaas+bieden+voor+meer+bedrijven%26rsquo%3B
Nieuws

Schouten: ‘TVL moet soelaas bieden voor meer bedrijven’

Tijdens het Tweede Kamerdebat woensdagavond over de landbouwbegroting, gaf minister Schouten aan dat de TVL-regeling ruimte moet gaan bieden voor meer bedrijven.

VVD-Kamerlid Hema Lodders vroeg aan de minister of kalverhouders, na het gesprek van vorige week woensdag, gebruik kunnen maken van de TVL-regeling. Schouten gaf als antwoord dat het haar inzet is om de TVL-regeling soelaas te laten bieden voor meer bedrijven. Ze sloot af met de woorden: “Ik moet een beetje met meel in de mond praten. Ik hoop dat mevrouw Lodders dat hoort.” De reactie van Schouten duidt er in ieder geval op dat de gesprekken met de sector nog volop gaande zijn.

Schouten begrijpt dat kalverhouders met de huidige regeling niet uit de voeten kunnen, bijvoorbeeld omdat de regeling financiële resultaten vergelijkt van kwartalen in 2020 met dezelfde kwartalen in 2019. Kalverhouders kunnen te maken hebben met lege stallen in een bepaald kwartaal doordat hun dieren net naar het slachthuis zijn gegaan. In hetzelfde kwartaal in een ander jaar, kan die situatie anders zijn.

Ook past de regeling volgens kalverhouders op dit moment niet omdat de TVL-regeling uit gaat van 30 procent omzetverlies. Maar in de kalverhouderij kunnen bedrijven gigantische verliezen leiden terwijl er van 30 procent omzetverlies nog geen sprake is. De lopende gesprekken tussen sector en overheid zijn er op gericht om de TVL-regeling toepasbaar te maken voor kalverhouders. Of de partijen daar uit komen, moet nog blijken.

Schouten ging tijdens het debat ook in op de ruimere financieringsmogelijkheden die banken ter beschikking mogen stellen via de Borgstelling landbouwkredieten. Lang niet alle bedrijven krijgen hier toegang toe. "Als wij een regeling maken dan moet men die ook aanbieden, wetende dat wij als overheid garant staan." Ook het feit dat banken direct een terugbetaling eisen, past haar niet. Want dat kunnen die bedrijven op dit moment niet: "Dan heb je in theorie de lening aangeboden maar dan doet het in de praktijk niets." Ze gaat hierover indringende gesprekken voeren met de banken.

Lees ook het artikel: Minister: oprechte interesse, maar nog geen oplossing

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer