Gangbaar+en+biologisch
Columns

Gangbaar en biologisch

Het is al weer drie jaar geleden dat ik als melkveehoudster mocht starten met mijn nieuwe carrière als columniste voor De Kalverhouder. Dit wordt mijn allerlaatste. Vond het leuk om mijn gedachten op papier te zetten en aan te scherpen, maar eerlijkheidshalve moet ik wel aan toevoegen dat de meeste inspiratie vaak kwam met de deadline al in zicht.

In deze laatste column wil ik jullie meenemen hoe wij proberen in te spelen op de nieuwe realiteit. Dat is best lastig met een multi-interpretabele kringloopvisie in combinatie met een brandjes blussende politiek.

Zelf hebben we al een aantal jaren het idee dat je voor de toekomst iets zou moeten doen met bijzondere melkstromen, omdat we in Nederland een hoge kostprijs hebben voor ‘normale melk’ die moet concurreren op de wereldmarkt. Een kans. Tot tweeëneenhalf jaar geleden hadden we onze tweede locatie met wat grond er omheen verhuurd aan een biologische melkveehouder. Deze kwam vrij. Wat gaan we doen? Eigenlijk wel weer toe aan een nieuwe uitdaging. Biologisch is dat dan wat voor ons? We hebben toen besloten om deze locatie als onze experimenteerruimte te benutten. Met al een mooie start omdat een deel van de grond al biologisch was. Samen met een compagnon die op de locatie is gaan wonen, zijn we de uitdaging aangegaan. De doelstelling: ervaring op doen met andere melkstromen, met weinig arbeid rondzetten en uitbreiden via een andere locatie en samenwerking.

We hebben nu een dik jaar biologische melkervaring. We hadden jongvee vanaf thuislocatie omgeschakeld naar biologisch. Zo zijn we 1 mei 2019 gestart met het melken met Lely-robot en balen aan het voerhek. Op dit moment melken we maar 35 koeien, omdat we sinds een maand gecertificeerde biologische A2A2 melk leveren, wat nog weer een specifiekere melkstroom is. A2A2 melk heeft door het ontbreken van een specifiek eiwit veel minder allergene reacties ten op zichtte van ‘normale melk’. Mooi dat het mogelijk is om op kleine schaal ervaring op te doen met andere kwaliteitssystemen, administraties van volledige gescheiden ondernemingen, minder productieve grond, vooral tijdens de omschakeling, op een andere manier ridderzuring aanpakken. Maar ook de positieve ervaring met robot melken, simpel voersysteem, beperkt arbeid nodig en een goede productie van de vaarzen.

Evaluatie van één jaar biologisch melken? We gaan zeker nog door met deze locatie met biologisch. Alles goed financieel vergelijken lukt nog niet helemaal goed, doordat het nog een bedrijf in opbouw is. Het is wel oppassen om de meerprijs niet volledig op te laten gaan aan de extra kosten. Intussen begint zich wel de vraag op te borrelen. Wat gaan we op onze thuislocatie doen? Eigenlijk willen we thuis ook naar een hoogwaardigere melkstroom. Welke kansen liggen daar? Planet proof waar we aan voldoen, maar helaas zitten we niet in het goede ophaalgebied. Of misschien toch ook richting biologisch. Veel stromen in de maatschappij willen graag meer biologisch zien, maar de grote vraag blijft of er markt voor is.

Kortom, met een blik op de toekomst willen we plezier houden in de melkveehouderij en ik hoop met heel mijn hart dat ook nieuwe generaties passie blijven houden en uitdagingen aangaan.

Tot ziens!

Jeanet Brandsma

Melkveehouder in Giethoorn

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    22° / 13°
    70 %
  • Donderdag
    21° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    19° / 13°
    70 %
Meer weer