Rekenmethode+voermaatregel+niet+vastgelegd
Nieuws

Rekenmethode voermaatregel niet vastgelegd

Het ministerie van LNV heeft de rekenmethodiek achter de voermaatregel niet vastgelegd. Dat blijkt tijdens het kort geding dat Agrifacts en Stikstoclaim hebben aangespannen.

LNV kan daardoor geen extra documenten aanleveren die de voermaatregel onderbouwen, zoals Agrifacts en Stikstofclaim eisten. Beide partijen gaan in overleg met het ministerie om duidelijkheid te krijgen over de rekenmethode die LNV heeft gebruikt voor de voermaatregel.

De berekeningen achter de voermaatregel zijn volgens de advocaat van het ministerie door een deskundig ambtenaar gedaan, samen met een team van deskundige collega's. Omdat er geen berekening is, oppert de rechter dat de rekenexercitie nogmaals wordt gedaan, samen met deskundigen van Agrifacts en Stikstofclaim.

Dat volgens de eisende partijen de geselecteerde BIN-cijfers - waarop de berekening van LNV is gebaseerd - ook niet kloppen, is door de rechter weggewuifd. Het kort geding gaat volgens de rechter uitsluitend over het overleggen van gegevens en niet over de inhoud van de voermaatregel.

Agrifacts en Stichting Stikstofclaim zijn verbaasd dat de rekenmethode schijnbaar in het hoofd van één ambtenaar zit en ze vinden het schokkend te constateren dat er geen deugdelijke onderbouwing is.

Omdat de invoerdatum van de voermaatregel (1 september) snel dichterbij komt, willen Stikstofclaim en Agrifacts er niet op gokken dat het de ambtenaar tijdig lukt de onderbouwing te reproduceren. Beide partijen zullen de voorzieningenrechter vragen de ingangsdatum van de veevoermaatregel op te schorten, zolang de onderbouwing niet transparant en controleerbaar is.

Met de voermaatregel wil het ministerie van LNV de stikstofuitstoot terugdringen. Melkveehouders, dierenartsen en voerdeskundigen vrezen dat de gezondheid van de koeien hieronder lijdt. De afgelopen weken waren er daarom verschillende acties.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer