Veehouderij+moet+bestand+zijn+tegen+abnormale+omstandigheden
Nieuws

Veehouderij moet bestand zijn tegen abnormale omstandigheden

De veehouderij, en dus ook de kalverhouderij, moet bestand zijn tegen abnormale omstandigheden. Inkomenssteun vanwege de coronacrisis is daarom niet aan de orde.

Dat blijkt uit de reactie van het ministerie van LNV op de tweede brief die VVK heeft gestuurd na aanleiding van de penibele financiële situatie in de kalverhouderij. Op de vraag van VVK of de minister haar beslissing wil heroverwegen en alsnog financiële steun aan de kalversector wil toezeggen, kreeg VVK wederom een negatief antwoord. Het ministerie laat per brief weten dat er geen plannen zijn voor nieuwe nationale sectorspecifieke steunmaatregelen voor de land- en tuinbouw.

De problemen die er zijn in de verschillende sectoren, waaronder de kalversector, heeft minister Schouten meegewogen in haar oordeel, staat in de brief te lezen. Het ministerie sluit af met de woorden: ‘Het ministerie streeft naar een duurzame veehouderij, die ook bestand is tegen abnormale omstandigheden’.

Sinds eind maart liggen de kalfsvleesprijzen op een dramatisch laag niveau en verliezen eigenaren van kalveren 100 tot 150 euro per kalf. De gevolgen zijn dermate groot en langdurig, dat de Borgstellingregeling Landbouw geen passende oplossing biedt voor deze specifieke groep. Wanneer een kalverhouder leent via de borgstelling, dient hij dit binnen vier jaar afgelost te hebben. Dit betekent dat de liquiditeit nog verder onder druk wordt gezet dan nu al het geval is.

VVK-voorzitter Hans Luijerink vindt de uitkomst van de brief teleurstellend en de argumentatie ronduit belachelijk. “Waarom worden andere sectoren wel gesteund en de kalversector, één van de zwaarst getroffen sectoren, niet?” Luijerink vindt het een vorm van rechtsongelijkheid. “En wat betreft dat bestand zijn tegen abnormale omstandigheden: geldt dat alleen voor de veehouderij? En niet voor sierteelt en fritesaardappelen? Of KLM?”

Italië geeft volgens Luijerink het goede voorbeeld. Daar is een financiële ondersteuning in de maak voor kalvereigenaren. “Wel wrang dat wij meebetalen aan EU-subsidies voor Italië, maar dat we in eigen land aan ons lot worden overgelaten.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer