Column%3A+doorgaan+enige+optie
Nieuws

Column: doorgaan enige optie

Het is een half jaar gaande: de perikelen rondom Covid-19. Als er iets ongrijpbaar is, dan is het deze situatie voor onze sector. Wil ik hier nog woorden aan wijden? Eigenlijk niet, maar toch… Er zit ook een wijze les in. Het leven gaat door, crisis of niet.

De melkveehouder zal zijn bedrijfsvoering niet aanpassen op de crisis in onze sector. De kalveren worden geboren, de koe blijft melk geven. Zo blijft er aanwas voor de kalverhouderij, los van de eventuele import. Datzelfde geldt voor de kalveren die al op stal staan en slachtrijp zijn. De zaak helemaal stilzetten leidt tot grotere problemen. Het leven, de natuur, alles gaat door. Crisis of niet.

De eerste koppel die wij afleverden in maart kostte ons meer dan één euro per kilogram. Ons leven stond even stil. Met gelijkblijvende prijzen ziet de toekomst er somber uit. Wat nu? Verkopen? Onze locatie aanbieden voor Rood voor Rood? Wat gaan we daarna doen? Hier blijven wonen? Verhuizen? En waar naar toe? Als het al met gesloten portemonnee lukt, ga je dan als zeskoppig gezin in een rijtjeswoning in het dorp zitten terwijl het boerenbloed door ieders aderen stroomt?

We hadden zóveel vragen en het antwoord werd al snel duidelijk: als de crisis echt doorzet, dan is doorgaan de enige optie. Alle andere opties vragen tijd, veel tijd. En als de liquide middelen op zijn, is er geen tijd. Normaal gesproken geeft het doorhakken van een knoop energie. Deze keer is het anders…

De provincie Gelderland heeft een mooi stukje tekst geschreven met de visie voor Gelderland voor 2030. ‘Boer zijn is weer een beroep met aanzien en jongeren worden graag boer.’ Dat staat er letterlijk. Wij zaten met de provincie om tafel en vroegen naar de visie voor de kalverhouderij: ‘Die is er niet,’ was het antwoord.

We spraken meer mensen. Ze zijn allemaal bereid om ons te helpen vanuit hun – goedbedoelde – (kantoor)visie. Investeren in welzijnsvloeren, investeren in een Beter Leven-kalverhouderij en de grootste kans: het zelf vermarkten van kalfsvlees. Om het kort samen te vatten: naast dat we administrateur, veearts, nutritionist, boekhouder, magazijnbeheerder en dierenverzorger zijn, kunnen we communicatiespecialist en marketeer aan ons cv toevoegen. Mooie ideeën en de kritische vraag blijft: ‘Past dit bij mij?’ en ‘Is het rendabel?’ We willen bezig zijn met zaken die zin hebben voor de lange termijn.

Bij deze wil ik in het bijzonder mijn dank uitspreken naar alle handelspartners die ervoor hebben gezorgd dat wij momenteel staan waar we staan. De loonwerker, de voerleverancier, de handel, werkelijk iedereen waarmee wij zaken doen, heeft met ons meegedacht om te zorgen dat we het hoofd boven water kunnen houden. Als wij kunnen doorgaan, kunnen zij dat ook.

Er is één partij die ontbreekt. Deze partij ga ik niet met naam en toenaam noemen. Dat voegt niets toe. Typerend is het, op z’n zachts gezegd, dat uitgerekend deze partij niet in staat lijkt te zijn om buiten de voor hen vertrouwde kaders te denken. Blijven hangen is echt geen optie meer. Het leven, en onze ondernemingen, gaan door. Crisis of niet.

Trees Blom
Kalverhouder in Didam

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer