6+miljard+voor+lagere+stikstofdepositie+op+natuur
Nieuws

6 miljard voor lagere stikstofdepositie op natuur

Het kabinet stelt 6 miljard euro beschikbaar voor het verminderen van de stikstofdepositie op kwetsbare natuurgebieden. Dat blijkt uit het wetsvoorstel dat minister Carola Schouten vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het voorstel is 1 miljard meer dan het al bekende bedrag van 5 miljard euro. De LNV-minister reserveert tot 2030 3 miljard euro voor natuurherstel en 2 miljard euro voor het verminderen van de stikstofuitstoot van landbouw, verkeer, bouw en industrie. In 2030 moet minimaal de helft van de natuur in beschermde Natura 2000-gebieden onder de kritische depositiewaarde zitten.

Om dit te bewerkstelligen komen er voor de landbouw investeringsregelingen beschikbaar voor duurzame stallen. Daarnaast komt er geld beschikbaar voor minder eiwit in veevoer en een betere mestaanwending. Ook komt er geld beschikbaar voor stoppersregelingen.

Minister Schouten geeft aan dat er een oplossing komt voor PAS-melders. Ruim 3.600 landbouwbedrijven beschikken op dit moment niet over een geldige natuurvergunning. LTO Nederland vindt het ontbreken van oplossingen voor deze bedrijven een gemis in het wetsvoorstel. "Legaliseren, registreren, reduceren. Dat is de enige route voor een eerlijk, effectief stikstofbeleid waarbij chaos wordt voorkomen", laat LTO weten.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    22° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer