%26lsquo%3BUiterlijk+2025+nieuwe+emissienormen%26rsquo%3B
Nieuws

‘Uiterlijk 2025 nieuwe emissienormen’

In een brief aan de Tweede Kamer geeft LNV-minister Schouten aan dat er uiterlijk in 2025 nieuwe landelijke emissienormen komen voor alle relevante diergroepen.

Ze reageert hiermee op het rapport van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) die stelt dat de stikstofverliezen van bepaalde diergroepen groter zijn dan eerder berekend en dat dat de stikstofreducties uit emissiearme stallen worden onderschat. In totaliteit zou het gaan om een extra stikstofverlies van 40 miljoen kg.

Als onderdeel van de stikstofaanpak zal de minister een sectoranalyse maken van de perspectieven van bestaande en nieuwe innovatieve technieken die uit de Sbv-regeling naar voren komen. De SBv-regeling is een subsidieregeling voor innovatieve stallen die loopt van 2020 tot 2030. Eerst zal er onderzoek gedaan worden naar het bewezen effect van deze nieuwe technieken en vervolgens zullen die technieken beschikbaar worden gesteld aan veehouders om hun stallen aan te passen.

Met de uitkomsten van de analyse zal Schouten uiterlijk eind 2023 per diergroep aangescherpte emissienormen voor ammoniak opstellen die uiterlijk in 2025 ingaan voor alle diergroepen.

Verder adviseert het CDM om met metingen meer inzicht te krijgen in de omvang van gasvormige stikstofemissies uit stallen. Voor het vergroten van de kennis daarover heeft Schouten opdracht verleend aan Wageningen Universiteit en Research voor de inrichting van een stalexpertisecentrum waar onder andere de praktijkmetingen van emissiearme stallen op bedrijfsniveau worden geïntensiveerd ten behoeve van het afleiden van nauwkeurigere emissiefactoren.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    22° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer